Ce înseamnă NVIDIA DLSS și cât te ajută această tehnologie în jocurile preferate

21/06/2021

Tehnologia din spatele plăcilor grafice de top a ajuns la un nivel pe care cu greu îl puteam imagina acum câțiva ani. NVIDIA ne-a demonstrat cu fiecare nouă generație a chip-urilor video din zona de top că este compania ce investește masiv în această zonă, iar inovațiile recente nu fac decât să întărească acestă afirmație.

În momentul în care NVIDIA a lansat plăcile grafice din seriile RTX, gamerii au înțeles că trebuie să aibă aceste componente spre a se bucura la maximum de jocurile lor preferate.

Una dintre cele mai importante implementări din plăcile video NVIDIA GeForce RTX este cu siguranță tehnologia DLSS. Disponibilă pe seriile RTX 20 și RTX 30, această funcționalitate reprezintă un punct de cotitură în istoria jocurilor PC.

DLSS, adică Deep Learning Super Sampling, este o rețea neuronală ce se bazează pe inteligența artificială spre a livra calitate cel puțin comparabilă cu cea nativă la rezoluții înalte la un fps mai ridicat. 

DLSS se folosește de procesoarele dedicate denumite Tensor Cores, spre a produce imagini mai clare, mai fin conturate, cu detalii exacte, în același timp asigurând un număr de cadre de secundă și de peste două ori mai ridicate decât ceea ce primești la rezoluția nativă.

Știm de ceva vreme că pentru a crește calitatea imaginii în jocuri, există anumite tehnologii ce se pot activa, una dintre cele mai populare în trecut fiind cea de anti-aliasing. Totuși, aceasta consumă multe resurse, iar în final, în funcție de cât de capabilă este placa video și cât de solicitant este jocul, activarea acestei funcții poate avea efecte nedorite.

Însă acum avem DLSS. Tehnologia a fost antrenată pe un supercomputer NVIDIA DGX în zeci de mii de scene diferite, până să ajungă a randa o imagine de rezoluție scăzută la o rezoluție de până la 4 ori mai ridicată, fără a fi sesizabile scăderi calitative.

DIferenta calitate NVIDIA DLSS in Cyberpunk 2077

Înainte de a trece la câteva exemple, vreau doar să vă mai spun că, în esență, cu DLSS activat pe unul dintre cele trei moduri disponibile – Quality, Balanced și Performance, placa video randează jocul la o rezoluție scăzută, deci poate genera un fps ridicat, iar DLSS împinge rezoluția de până la 4 ori mai sus printr-un sharpening bine gestionat, totul la o calitate excelentă a imaginii.

Eu am încercat tehnologia NVIDIA DLSS pe laptopul ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

În cele câteva jocuri pe care le-am testat, m-am convins pe deplin că DLSS este viitorul și că nu promite doar pe hârtie.

Primul exemplu pe care vreau să-l dau este Fortnite, un joc dintre cele mai celebre în această perioadă. Cu toate detaliile la maximum, inclusiv RTX, la rezoluție 4K, numărul mediu al cadrelor pe secundă a fost de doar 21. Activând DLSS în modul Performance am ajuns la un incredibil fps mediu de 52, valoare nu doar respectabilă, ci cu adevărat impresionantă cu RTX pornit.

Următorul joc în care am comparat a fost Call Of Duty: Warzone. De data aceasta am rulat la rezoluție QHD 1440p, cu RTX on. Cu DLSS oprit am prins un fps de numai 46 în medie, pentru ca activând DLSS pe modul Quality să prind un fps mediu de 88.

Tot la rezoluție QHD am testat și Watch Dogs: Legion. Aici, fără DLSS, dar cu toate detaliile la maximum, inclusiv cu RTX pe modul Ultra, am prins în medie 33 fps. Activând DLSS pe modul Balanced am ajuns la un fps mediu de 54, iar cu DLSS pe modul Quality fps-ul mediu s-a oprit la 43, de fiecare dată cu RTX pe Ultra.

Un joc extrem de apreciat este Cyberpunk 2077. Pe rezoluție 4K, cu totul la detalii maxime, inclusiv RTX, am prins fără DLSS un fps mediu de numai 12. Mutând DLSS pe modul Performance, numărul fps mediu a urcat până la nu mai puțin de 24 fps. Pentru un fps mai ridicat, am încercat Cyberpunk 2077 și la rezoluție QHD 1440p, când am obținut fără DLSS un fps mediu de 27. Cu DLSS pe modul Quality am ajuns la fps mediu de 44, pentru ca pe modul Balanced să urcăm la 48 fps în medie. De fiecare dată RTX a fost activat.

Ultimul titlu pe care am testat a fost Minecraft RTX. Probabil un joc ce nu este pe placul vostru, dar pe care l-am testat pentru că aici NVIDIA promite mult din materialele de presă, cu performanță cu până la 100% mai ridicată cu DLSS pornit. Și nimic mai adevărat. La rezoluție 4K, fără DLSS am prins abia 26 fps (cu RTX pornit), pentru ca odată cu activarea DLSS pe modul Performance să ajung la nu mai puțin de 69 fps (RTX on).

Pentru a putea urmări mai ușor toate datele pe care le-am enumerat, am întocmit tabelul de mai jos. Trebuie menționat că valorile fps sunt mereu trecute cu modul RTX activat:

Diferente in jocuri si cresteri FPS cu NVIDIA DLSS On vs NVIDIA DLSS Off

Totuși, NVIDIA DLSS nu înseamnă doar creșteri de cele mai multe ori spectaculose pentru numărul cadrelor pe secundă. În unele situații, respectiv jocuri, dintre cele mai bine optimizate de către dezvoltatori pentru a fi compatibile DLSS, calitatea imaginii are și ea de câștigat. Nu aș spune că sunt cu adevărat evidente caracteristicile la care mă voi referi, dar, dacă faci comparație directă poți observa ușor îmbunătățirile.

Totodată, activarea RTX fără a activa și modul DLSS înseamnă o presiune suplimenatră (în unele cazuri imensă) pe chip-urile grafice și o scădere abruptă a cadrelor pe secundă. Cu ambele tehnologii activate, respectiv RTX și DLSS, calitatea generală nu are de suferit, ba chiar unele detalii apar acolo unde ar trebui să fie prezente de fiecare dată.

NVIDIA DLSS Off vs NVIDIA DLSS On

Pe lângă o conturare mai exactă a detaliilor, am mai remarcat un Dynamic Range mai extins, precum și culori mai intense în anumite scene. Repet, aceste îmbunătățiri depind nu numai de joc, dar și de fiecare scenă în parte.

Nu știu cât de mult v-am convins pe voi despre avantajele reale ale tehnologiei NVIDIA DLSS, dar eu sunt impresionat după testele făcute. Iată că, de data aceasta, avem în față o tehnologie ce nu doar promite, dar care și livrează, în unele cazuri cu mult mai mult decât te aștepți.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.