Folosesc un notebook de gaming cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 2070. Îl am în postura de desktop ad-hoc din 2020 și sunt mulțumit cu o steluță. Față de ROG-ul pe care l-am folosit înainte, intră destul de tare fluxul de aer când este trecut în modul Turbo. De obicei îl am în Performace și m-am obișnuit cu ea. 

Am tras cu ochiul la trecerea spre un notebook ceva mai puternic. Mă interesează să randeze clipurile 4K 60 fps într-un timp cât mai bun, dar și să pot rula cele mai noi titluri în condiții decente. 

Pentru cei ca mine ce sunt în căutarea unui upgrade & cadou în același timp, vă recomandă să porniți de pe această pagină cu promoții GeForce RTX de pe PC Garage

O placă grafică NVIDIA ce consider că mi-ar fi suficientă pentru ceea ce am nevoie ar fi NVIDIA GeForce RTX 3060, iar o selecție de laptopuri cu această placă grafică și NVIDIA G-Sync găsiți în oferta PC Garage de aici 🔗.

Aș merge pe mai departe pe un notebook cu grafică NVIDIA RTX din mai multe motive și m-aș referi la:

Avantajele soluțiilor NVIDIA

1. Performanță, fiabilitate și drivere ce sunt în regim continuu îmbunătățite; 

Folosesc un astfel de notebook de o bună perioadă de timp. Am trecut pe un laptop cu grafică NVIDIA din 2011, iar pe un notebook de gaming din 2015. Modelul anterior încă funcționează brici pe mâinile juniorului, iar cel personal se descurcă bine. Sunt totuși câteva tehnologii pe care mi le-aș dori, iar seria RTX 30 oferă suport. Pe lângă performanțele plăcii grafice, la un notebook contează dacă faci pasul spre memoria de tip DDR5, dacă ai suport pentru PCIe 4.0 și dacă dispune din start de Wi-Fi 6 / ax. 

Acest elemente împreună cu puterea de procesare suplimentară adusă de seria RTX 30 mă face să iau în calcul un upgrade ce m-ar ajuta în a fi mai prompt în anumite taskuri desfășurate pe notebook. Și aici nu mă refer la browsing etc, deși un plus de viteză se va simți în absolut orice aplicație deschisă. Mă interesează în special partea de editare video și randarea propriu-zisă + când editezi, clipurile să fie ceva mai lin derulate, mai prompt și fără lag. 

Mă uitam că în primesc update-uri în regim constant prin GeForce Experience, că este cumva actualizată placă grafică spre cele mai noi jocuri, sunt îmbuntățite performanțele sale etc. Este precum la telefoane mobile, iar NVIDIA ține pasul mereu cu feedack-ul primit. 

2. Tehnologiile NVIDIA: NVIDIA DLSS, NVIDIA Reflex și NVIDIA Studio 

Am o sumedenie de jocuri pe PC și nu am timp să le parcurg pe cât mi-aș dori, dar atunci când le pornesc îmi doresc să funcționeze impecabil, să nu am întârzieri în preluarea comenzilor, să am timpi de încărcare cât mai reduși etc. Nu mai spun de fluența în joc, calitatea imaginilor, fps etc-ul. 

Sunt o sumedenie de tehnologii pe care NVIDIA le-a dezvoltat și te ajută să te bucuri de un gameplay cât mai bun, inclusiv pe un notebook. 

NVIDIA DLSS te ajută prin AI să ai un plus de fps-uri în jocurile favorite, NVIDIA Reflex aduce latență scăzută, iar input-ul tău este transmis instant în jocul desfășurat pe notebook. 

Despre NVIDIA Studio am scris mai multe într-un articol dedicat. NVIDIA a lucrat alături de o sumedenie de dezvoltatori de aplicații din domeniul foto și video, iar NVIDIA Studio îi ajută pe cei interesați de editare foto și video, pe cei ce activează pe partea de design, ilustrație, dar și în persoanele implicate în arhitectură. Ai randare 3D, editare foto și video în rezoluție 4K și chiar peste în condiții optime. 

3. NVIDIA G-Sync

G-Sync este o tehnologie VRR (Variable Refresh Rate) ce se asigură că placa video și monitorul sunt cumva în concordanță. Elimină așa-numitul screen tearing când placa video și monitorul nu sunt în linie, ca să folosesc o expresie mai plastică. 

Este suficient să vezi G-Sync în acțiunea ca să-i înțelegi rolul și de ce este cumva un must have. Eu folosesc laptopul în postura de desktop replacement, dar sunt destule momente în care-l iau cu mine și caut să am cea mai bună calitate a imaginii pe ecran. 

Mi-a atras atenția un notebook Lenovo Legion 5 Pro de 16 inci

Observați răcirea făcută pe la baza sa – element important pentru un notebook de gaming și nu numai

Punctele PRO în opinia mea sunt date de placa video NVIDIA GeForce RTX 3060 cu 6 GB GDDR6 dedicat, TDP de 140W și boost clock la 1702MHz, de display-ul de 16 inci integrat în carcasa unui notebook de 15.6 inci și dispune de Dolby Vision, luminozitate de 500 nits, certificare Dolby Vision. 

Aș nota și procesorul AMD Ryzen 5 6600H de tip hexa-core cu 12 fire de execuție, tactat la maxim 4.5 GHz și realizat într-o tehnologie de litografiere pe 6nm. Suportă până la 32 GB memorie RAM de tip DDR5 la 4800MHz. Stocarea este asigurată de SSD pe M.2 PCIe de 512 GB. 

În pachet se află un adaptor de 300W pentru bateria de 80Whr, cântărește 2.49 kg și dimensiunile sale sunt de 359.9 x 262.4 x 19.9 mm. Stă bine și în ce privește conectivitatea: 3 x USB 3.2 Gen1, 2 X USB 3.2 Type-C Gen2, 1 x HDMI, Wi-Fi ax, rețea gigabit etc.

O altă soluție ar putea fi reprezentată de configurația cu NVIDIA GeForce RTX 3060 și procesor de la Intel. Încorporează un procesor Intel Core i7-12700H cu cache de 24MB, 14 nuclee (6 P-Cores și 8 E-Cores) și 20 de fire de execuție. Restul de specificații le-ați aflat de mai sus. Are un display cu rată de refresh la 165Hz, G-Sync și luminozitate de până la 500 nits, rețea gigabit și Wi-Fi ax, 1 x USB Type-C 4, 2 x USB 3.2 Type-C Gen2, HDMI, încărcător la 300W pentru bateria de 80Whr.

Plătești în cazul Alienware-ului de 14 inci pentru dimensiunile reduse și designul atipic

Printre notebook-urile cu placa grafică NVIDIA GeForce RTX 3060 și G-Sync și-a făcut loc și un Alienware de 14 inci. Punctul său forte ar putea fi dat de dimensiunile ceva mai compacte – 1.84 kg și dimensiuni de 321.5 x 262.77 x 14.5 mm. Folosește un procesor Intel din seria 12 Alder Lake cu 14 nuclee, display-ul de 14 inci are rată de refresh la 144Hz, G-Sync și luminozitate de 400 nits. Memoria este de 16 GB DDR5 și este integrată, fără posibilitate de upgrade. Stă bine pe partea de conectivitate cu 2 x USB 4 Type-C, 1  x HDMI etc. Are până și slot pentru cardurile microSD.

Acest articol este susținut de către PC Garage. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Categorii: notebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.