Tablete

Într-un articol anterior am aflat că Orange România + Vonino sunt câştigătorii licitaţiei pentru aproximativ 83.000 de tablete ce vor fi livrate elevilor din Bucureşti şi alte 14 judeţe din Regiunea Centru şi Regiunea Sud. Contractul cadru a fost semnat pe 9 septembrie şi cel mai probabil aceste tablete vor fi livrate tuturor şcolilor până la sfârşitul acestei luni.

Vestea este una îmbucurătoare, chiar dacă achiziţia în sine a fost un proces lent şi incomplet. Totuşi nu am văzut pe nicăieri ce model de tabletă vor primi aceşti elevi. Am făcut un scurt research în curtea Vonino, în SEAP şi în caietul de sarcini la capitolul 3.4.1.1 Specificaţii tehnice (pentru a vedea specificaţiile minime acceptate de ONAC), iar concluzia este una singură: elevii vor primi modelul Vonino iMart Pro.

Acest model nu a avut parte de lansare din partea Vonino, este disponibil de câteva zile doar pe site-ul vonino.ro, are un preţ astronomic raportat la specificaţii (semn că nu e de vânzare pe bune) şi respectă toate criteriile minime propuse în caietul de sarcini.

Specificaţii complete pentru Vonino iMart Pro:

  • display IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1920 x 1200 pixeli;
  • procesor Unisoc SC9863 de tip octa-core cu 4 nuclee ARM Cortex-A55 tactate la 1.6 GHz şi 4 nuclee ARM Cortex-A55 tactate la 1.2 GHz, IMG 8322 GPU, 3 GB RAM și 32 GB stocare, slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB;
  • Android 10;
  • 4G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.0, USB type-C, jack de 3.5 mm, localizare prin A-GPS, lipsește cititorul de amprentă;
  • 8 Megapixeli cu autofocus, EIS, LED flash, filmare la 1080p + cameră frontală de 5 Megapixeli;
  • baterie de 6000 mAh, 508 gr. greutate şi dimensiuni de 243.6 x 162.4 x 8.9 mm.

Se vede cumva că este o tabletă făcută “la comandă” pentru că este puţin dezechilibrată, tocmai pentru a respecta cerinţele ONAC. Vonino iMart Pro este o combinaţie între hardware mediocru (procesorul, ansamblul foto) şi hardware cel puţin decent (Wi-Fi ac, display, port USB Type-C, conectivitate 4G etc.).

Acum fie vorba între noi, la preţul de 498.8 lei fără TVA + internet 4G pe 2 ani de la Orange este un deal foarte bun. Păcat că e doar pentru acest program, nu şi pentru utilizatorii obişnuiţi.