Imediat după ce ne-au fost prezentate avantajele televizoarelor Samsung de nouă generație, am ajuns la Samsung Summit Media Day 2023, unde erau expuse toate electronicele și electrocasnicele pregătite pentru acest an. Gama de electronice era acolo sub formă de televizoare, monitoare și sisteme de sunet, pentru ca electrocasnicele să fie reprezentate de o varietate de mașini de spălat vase și rufe, de uscătoare de rufe, de cuptoare pe convecție și cu microunde, de aparate frigorifice, aspiratoare verticale ori de tip robot, precum și de câteva plite pentru gătit și hote.
Prezentarea lui Benjamin Braun, Chief Marketing Officer pentru Samsung Europa, a dorit să scoată în evidență câteva aspecte:
- După pandemia Covid-19, 54% din oameni preferă să petreacă timpul liber acasă, așa că este esențial pentru Samsung să le ofere acestora cât mai mult confort și utilizarea facilă a celor mai noi tehnologii;
- În prezent, sunt nu mai puțin de 260 de milioane de utilizatori SmartThings, ecosistemul ce reunește într-un singur loc toate dispozitivele inteligente Samsung, interconectate și care funcționează cumva unul în prelungirea celuilalt;
- În medie, o gospodărie europeană deține circa 8 – 10 dispozitive conectate;
- Economisirea de energie electrică este prioritară în dezvoltarea noilor produse Samsung SmartThings, iar Inteligența Artificială joacă un rol important în obținerea unui consum de resurse cât mai scăzut. Nu este vorba doar despre energie electrică, ci și despre apă sau detergenți, atunci când trebuie introduse și astfel de elemente în ecuație;
- Sustenabilitatea este cel puțin la fel de importantă pentru Samsung, folosirea materialelor reciclate și reciclabile fiind o prioritate. De exemplu, noile telecomenzi ale anumitor modele de televizoare sunt realizate din plastic 100% reciclat și integrează acumulatori reîncărcabili, precum și mici panouri solare prin care aceștia se încarcă în mod complet ecologic. Totodată, Galaxy S23 Ultra este smartphone-ul în care Samsung a folosit cel mai ridicat procent de materiale reciclate de până acum.
Acum, trebuie să recunosc că la Samsung Summit Media Day 2023 nu au fost expuse produse în premieră, toate fiind deja prezentate cu câteva săptămâni ori luni în urmă. Doar că aici am avut ocazia de a le vedea laolaltă pe toate și de a afla câte o noutate.
Eu am avut o discuție de câteva minute cu Neil Rochell, Smart Appliances Manager la Samsung Electronics Europe, în urma căreia am aflat că Samsung este gata să integreze în SmartThings orice dispozitiv compatibil, de la oricare producător dispus să se alăture acestui ecosistem. Deocamdată, doar Bosch și Siemens au produse compatibile SmartThings, însă Samsung este deschis colaborărilor cu oricine este interesat.
L-am întrebat pe Neil cât este de greu pentru Samsung să integreze dispozitive de la alți producători și mi-a spus că, atât timp cât ambele părți sunt deschise să colaboreze la același nivel, nu este extrem de dificil, deși este un pic mai complicat, date fiind că sunt alte protocoale de comunicare.
Totodată, am fost curios să aflu de ce a ales Samsung să permită intrarea în SmartThings și a altor producători, iar răspunsul a fost ceva mai neașteptat. Sigur că în prim-plan a fost pus clientul și faptul că nu fiecare client vrea ca toate produsele din casa sa să fie Samsung, dar apoi Neil a mai adus pe masă și alt aspect. Se pare că sunt discuții la nivelul autorităților (europene, cel mai probabil) ca fiecare companie să fie obligată să permită accesul altor produse în ecosistemele proprii ale unui alt producător, așa că am putea spune că Samsung se pregătește din timp pentru ceea ce va urma. Iar dacă nu se întâmplă asta, nu văd nicio problemă în a avea în același ecosistem dispozitive de la mai mulți producători.
Tot de la Neil am aflat că SmartThings nu îți permite doar să controlezi de la distanță cele mai importante funcții ale dispozitivelor din ecosistem, ci face mult mai mult de atât. De exemplu, dacă ai ales să gătești o anumită rețetă la cuptor, una pe care acesta a recomandat-o și ulterior a pregătit-o, apoi mașina de spălat vase va ști că recipientul ce va ajunge la spălat va conține anumite resturi și un anumit tip de murdărie, așa că va adapta automat ciclul de spălare. La fel, dacă alegi o rețetă de mâncare pe care o sugerează frigiderul inteligent pe baza alimentelor din interior, atunci și cuptorul va fi pregătit fix pentru acea rețetă.
Mai mult, frigiderul poate determina ce anume introduci înăuntru inclusiv dacă alimentele sunt ambalate. Desigur că trebuie să fie îndeplinite anumite condiții, precum ca ambalajele să conțină etichete, iar acelea să fie vizibile. Numai că frigiderul nu va ști doar ce aliment este, ci și cantitatea, așa că va putea face recomandări de rețete ținând cont inclusiv de aceste detalii. Mie mi se pare foarte tare, numai că ar trebui să vedem și cum este în realitate toată treaba asta, fiindcă în teorie totul sună parcă prea bine ca să fie adevărat.
În ceea ce privește cele mai spectaculoase produse Samsung SmartThings pe care le-am descoperit la Summit Media Day 2023, încep cu cuptorul BESPOKE AI Series 7 dual oven. Acesta vine cu o noutate absolută la Samsung, cu o cameră în interiorul cuptorului.
Imaginile captate de aceasta pot fi trimise live direct pe un dispozitiv SmartThings compatibil (smartphone, TV) și astfel ai o perspectivă extrem de interesantă asupra mâncării ce este pregătită. Mai mult, există și funcție de captură de tip time lapse și astfel poți vedea într-o manieră unică, accelerată, cum a fost gătită mâncarea din cuptorul BESPOKE AI Series 7 dual oven. În plus, pe baza unor algoritmi de analiză și știind ce aliment este preparat, cuptorul poate trimite notificări pe dispozitivele conectate atunci când mâncarea este pe cale să se ardă, asta dacă mai petrece mult timp în cuptor.
Combina frigorifică de tip side-by-side Samsung RF9000 este cel puțin la fel de impresionantă. Vine cu un volum maxim de 637 litri și cu un touchscreen de 21.5 inch pe ușa din dreapta. Poate analiza ce anume alimente sunt înăuntru și poate activa remindere când unul dintre ele s-a terminat. În unele țări poate întocmi chiar o listă de cumpărături pe care o trimite direct către dispozitivele SmartThings alese în prealabil.
Totodată, pe ecranul de 21.5 inch pot fi afișate rețete, clipuri video de pe YouTube sau muzică de pe Spotify, cu sunet direct din difuzorul amplasat sub ecran. Este disponibilă și funcție de screen mirroring de pe smartphone sau TV, dar, când ai aplicații gata disponibile direct din interfața proprie, astfel de funcții parcă nu-și mai au rostul.
Din gama de aspiratoare, cel mai tare mi s-a părut Jet Bot AI+, unul de tip robot ce acționează complet independent, dacă asta vrei. Pe baza informațiilor de la celelalte dispozitive SmartThings conectate, știe când ai terminat de gătit sau de mâncat și doar apoi intervine în acea zonă spre a aspira, curăța podeaua. Recipientul de murdărie este ulterior golit în mod automat în stația de andocare.
Mașinile de spălat rufe sunt și ele de tip inteligent și folosesc AI spre a stabili programul optim de spălare în funcție de hainele introduse, pe care le analizează în mod automat. Astfel este decisă cantitatea de apă și detergent, viteza de centrifugare și toate celelalte aspecte ale programului. Tehnologia AI EcoBubble alături de modul AI Energy pot conduce la economii de până la 70% la consumul de electricitate.
La fel, uscătoarele de rufe știu deja ce urmează să ajungă în cuvă, asta direct de la mașina de spălat rufe. Așadar, utilizatorul nu mai are de selectat programul de lucru, ci doar să transfere hainele.
În fine, mai toate aparatele și dispozitivele Samsung SmartThings au câte ceva despre care merită să vorbim, însă nu le putem cuprinde pe toate într-un singur articol. Dacă vă interesează mai multe despre un anumit produs, puteți afla informații direct de la Samsung, de pe pagina dedicată BESPOKE.
Din partea mea, Samsung SmartThings ne transmite cum poate arăta o casă ultramodernă interconectată, eficientă și inteligentă, în care confortul oamenilor este pus în prim-plan.