Software

Cosmin scria zilele trecute despre Samsung și decizia lor de a stopa update-ul la Oreo pentru flasgship-urile S8 și S8+. Motivul era dat de restartările unor unități.

Asta se întâmplă la cinci luni după ce Google a lansat versiunea respectivă de sistem de operare, timp în care eu am primit 8.1 pe un Huawei Nexus 6P, telefon lansat la final de 2015 (ca să fim corecți, acesta e un model de “casă” al Big G, care avea garantat saltul de la Android 6 Marshmallow la Android 8 Oreo).

Apar tot mai multe exemple de producători ce fac tot posibilul să livreze cât mai repede update-ul la Oreo, poate cel mai demn de menționat fiind “nou-(re)născutul“ Nokia. Pentru a fi rușinea și mai mare pe capul coreenilor, azi aflăm de un producător obscur de telefoane mid-level din Spania ce oferă trecerea la “biscuite” pentru două telefoane lansate acum aproape un an!!! BQ – căci acesta este numele, a anunțat că Aquaris X și X Pro vor face saltul către 8.1. Mișcarea a produs destulă rumoare, dat fiind că, în afară de telefoanele din gama Pixel și Nexus, doar Essential și Nokia au cea mai nouă versiune disponibilă de Android.

Update: Cea mai nouă versiune Android poate fi găsită și pe Huawei Mate 10 Pro, HTC U11 Life, Xiaomi Mi A1, HTC U11 Plus, Allview V3 Viper etc.

Ca să vă faceți o idee despre cele doua modele, aflați că ele au cam aceleași specificații: procesor Qualcomm Snapdragon 626, ecran full HD de 5,2 inchi, camera frontală de 8 mpx și de 16 mp pe spate și baterie de 3200 mAh. Diferențele apar la aspect și memorie  – X are capacul din spate de plastic, 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, iar X Pro de sticlă, 4 GB RAM și 128 GB spatiu disponibil. La lansare, rulau Nougat 7.1.1 și costau între 280 și 400 euro. Comparativ, cele doua modele Samsung menționate la început, costau mai mult de dublu!

Acum, ținând cont că Oreo avea în ianuarie 2018 puțin peste 1% din cota de piață, să continuăm în secțiunea de comentarii discuția care disjunge din speța de mai sus: ce versiune de sistem de operare folosiți și ce părere aveți despre comportamentul producătorilor de telefoane cu privire la update-urile oferite?

Sursa: XDA-Developers.com