Retelistica

O echipă de analişti Picodi a verificat listele de preţuri ale celor 364 de furnizori de servicii de internet fix din 85 de ţări din întreaga lume, iar pe baza rezultatelor înregistrare au fost realizate mai multe statistici interesante.

De menţionat că în analiză au fost incluse doar ofertele cu acces nelimitat la internet, fără servicii suplimentare, cum ar fi televiziune sau planuri de telefonie mobilă.

Conform datelor publicate de Picodi, pentru un abonament de 100 Mb/s cei mai mulţi bani plătesc norvegienii (75.1 euro / lună), islandezii (58.8 euro / lună), australienii (58.4 euro / lună), elveţienii (53.8 euro / lună) şi irlandezii (50 euro / lună), în timp ce cele mai mici costuri pentru acelaşi tip de abonament îl regăsim la moldoveni (7.2 euro / lună), vietnamezi (6.4 euro / lună), români (6 euro / lună), ucraineni (5.8 euro / lună) şi ruşi (5.3 euro  / lună).

În studiu se menţionează totuşi că viteza de internet cel mai des oferită de furnizorii de servicii de internet din țara noastră este de 500 Mb/s, care costă în medie 6.90 euro / lună.

O altă statistică interesantă este cea legată de ce viteză de internet există în diverse ţări la un preţ de maxim 20 euro / lună. Din păcate foarte multe ţări au ieşit din clasament pentru că niciun furnizor de internet nu oferă acces la internet sub această sumă (vorbim de ţări precum Canada, Africa de Sud, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, dar şi multe din Europa de Vest).

Şi în acest clasament România poate fi dată drept exemplu, în ţara nostră oferindu-se viteze de până la 1 Gb/s la preţul de sub 20 de euro / lună. Doar Letonia reuşeşte să vină cu un raport mai bun, în această ţară existând chiar şi abonamente cu viteze de până la 1.2 Gb/s sub acest preţ.