Retelistica

Tarifele practicate în roamingul din Uniunea Europeană dispar din 15 iunie 2017, detalii într-un articol separat. Din 30 aprilie 2016 se intră într-o etapă intermediară cu costuri maximale impuse ( 5 eurocenți pentru apel de voce, 2 eurocenți pentru SMS și 5 eurocenți pentru 1 MB de trafic de date). 

Până pe 30 aprilie 2016 se merge pe tarifele practicate în prezent.

M-am uitat pe site-urile operatorilor telecom și am compilat roamingul pe ce-l practică la momentul actual.

A. Tarife standard

tarife-roaming-Digi-Mobil-Orange-Vodafone-Telekom

*Update: La Digi Mobil se plătește 1 eurocent / apel primit. 

Orange, Vodafone și Telekom folosesc același tarife, mai sus aveți valorile cu TVA pentru fiecare operator telecom în parte. RCS-RDS cu al său Digi Mobil are prețuri mai așezate la nivelul Uniunii Europene. Teoretic, din postura unui călător ocazional prin țările menționate, Digi Mobil îți aduce tarife roaming mai mici.

B. Pachete / Extraopțiuni pentru abonamente;

Sunt diverse opțiuni ce le poți activa, fiecare operator având pachete distincte.

Orange are Go Europe 10 / 1 euro pe zi și primești 10 MB trafic de date, 6 eurocenți pe mesajul trimis, 15 eurocenți pe apelul inițiat. La consumarea celor 10 MB se activează un al doilea pachet, tot la 1 euro și tot așa.

Vodafone mizează pe Roaming pe zi: 2.99 euro pe zi și ai minutele, SMS-urile și internetul pe mobil din abonamentul tău și în țările din Europa + Turcia. După depășirea beneficiilor incluse se merge pe un tarif unic de 5 eurocenți pe minute / SMS / MB de date.

Telekom are extraopțiuni pentru abonamente, dar prețurile mi se par destul de mari (6 euro pe lună pentru 50 de minute și 50 SMS-uri în roaming, 100 MB trafic de date la 31 euro pe lună).

RCS-RDS nu are pachete separate în afara tarifelor standard.

Pentru un utilizator ce folosește internetul și apelurile în roaming la nivel ridicat, Vodafone consider că are cel mai atractiv pachet. Este de mare ajutor să nu ai o limitare a traficului de date, mai ales când vizitezi orașe europene și dorești detalii despre diverse obiective, cauți informații sau dorești să faci browsing etc.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.