Arhiva

Dacă te gândești să îți schimbi vechiul televizor și vrei să cumperi un proiector, iată ce trebuie să știi înainte de a scăpa de o sumă de bani din portofel:

Amplasarea unui proiector intr-o cameră nu e atât de simplă pe cât pare. În primul rând proiectarea are nevoie de mult spațiu, control asupra luminii și câteva alte accesorii de care are nevoie pentru a funcționa optim. Însă, de asemenea, este o investiție valoroasă. Iată câteva din impedimentele ce trebuie să le depășești:

Lumina ambientală

Televizoarele plate, fie ele LCD sau plasmă, emit propria lumină în timpul proiecției imaginilor. Însă și celelalte lucruri pe care le poți vedea în jurul tău sunt învăluite de lumină. Proiectoarele trebuie să concureze cu celelalte surse de lumină din interiorul incăperii și chiar o cantitate mică de lumină poate influența in rău calitatea proiecției.

Unele proiectoare se descurcă mai bine decât altele in lupta cu lumina ambientală, însă niciunul nu este perfect. Atunci când achiziționezi proiectorul asigură-te că verifici rata de strălucire, care este măsurată in lumeni (ANSI). Un proiector cu o rata de 1700 lumeni ANSI poate face față unei lumini ambientale minore, în timp ce unul ce are o rată de 3000 de lumeni va putea să facă față unei lumini ambientale mai puternice.

Mărimea camerei

Proiectoarele au nevoie de un spațiu destul de mare. Unul din motive este acela că mărimea imaginii proiectate este mare. A vedea imagini de 100″ de la o distanță de 5 metri poate fi de-a dreptul dureros pentru privire și gât. De asemenea cu cât este mai mare dimensiunea imaginii, cu atât este mai greu să te miști prin cameră fără a te interpune cu imaginile proiectate.

Cele mai multe proiectoare dispun de funcții de adaptare a proiecției, ceea ce oferă o flexibilitate în a monta dispozitivul. Montarea pe tavan este cea mai eficientă, deoarece permite mai mult spațiu pentru scaune pe podea. Cu cât e mai lungă încăperea, cu atât e mai bine. Trebuie să faci și niste calcule pentru a determina cât spațiu e necesar pentru un anumit model de proiector. Aici e disponibil un calculator online ce te poate ajuta să determini de cât spațiu ai nevoie pentru un anumit model.

Cumpărarea unui ecran

Un proiector e eficient atât timp cât suprafața pe care acesta trimite imaginile este și ea eficientă. Când cumperi un ecran pentru proiector ai nevoie să iei in considerare câteva opțiuni.

Ecranele retractabile – Acest tip de ecrane sunt cel mai folosite în clasele facultăților. Avantajul acestor ecrane ce costă 300-600 RON este acela că pot fi ascunse cu ușurință atunci când nu sunt folosite.

Ecranele din vinil mat – Dacă nu dispui de un buget mare pentru crearea unui “home cinema”, poți lua în considerare fabricarea propriului ecran din materiale compatibile textile sau de alte tipuri. Însă nu intotdeauna această variantă este mai ieftină, așadar acordați o atenție sporită calculelor.

Vopsea ce permite proiectarea – Dacă nu te deranjează să compromiți o parte din perete pentru a satisface planurile de distracție, poți vopsi o secțiune cu vopsea mată reflectorizantă. Marele avantaj este acela că nu mai trebuie să te temi de ruperea sau deteriorarea materialului.

Tipurile de confecționare sau procurare a ecranelor sunt vaste, așa că ar trebui să te asiguri că te-ai documentat bine înainte sa iei o decizie în această privință.

Lămpile de rezervă și alte costuri adiacente

Prețurile proiectoarelor au scăzut în ultima vreme, și multe din ele pot fi cumpărate la promoții ce chiar merită. Pentru prețul unui HDTV LED de 50″ poți achiziționa un proiector ce poate afișa imagini la calitate 1080p la o dimensiune de 100″. Comparativ, un TV de o asemenea dimensiune poate ajunge la sume cu mult mai mari. Însă, spre diferență de HDTV, un proiector aduce cu sine alte costuri ascunse, cum ar fi următoarele:

Lămpi de rezervă – Proiectoarele folosesc lămpi extrem de puternice și acestea nu funcționează atât de mult cât funcționează majoritatea televizoarelor. Sunt făcute imbunătățiri importante în acest domeniu, însă majoritatea proiectoarelor vor folosi lămpile la putere maximă timp de 1 sau 2 ani, după care va fi nevoie de schimbarea lor. Prețul acestora însă nu este de ignorat, și vă vor elibera de câteva sute de RON.

Sistemul audio – Este foarte probabil ca proiectorul să nu dispună de un sistem audio integrat, precum majoritatea televizoarelor. Și chiar dacă ar dispune, probabil nu vei fi mulțumit indeajuns, incât să te determine să il folosești. Astfel, va trebui să achiziționezi și un sistem audio separat, ce va mai scoate din buzunare o sumă considerabilă.

Ecranul – Acest subiect a fost acoperit și mai devreme, dar trebuie subliniat din nou că achiziționarea unui proiector nu înseamnă că ai scăpat de alte costuri. Proiectarea imaginilor pe zugrăveala semi-lucioasă sau pe un cearceaf este compromițătoare. Este alegerea ta ce fel de ecran vei folosi, însă e un adaos de cost si calitate pentru cinema-ul de acasă.

Concluzie

Un proiector este o alegere fantastică și impresionantă pentru aranjarea unui mini-cinema la tine acasă. Televizoarele tradiționale sunt limitate asupra dimensiunilor, greutății și mobilității. Proiectoarele vor fi puțin mai greu de montat, iar costurile asociate se pot aduna spre o sumă considerabilă. Insă dacă dispui de spațiul, suma și răbdarea necesară pentru investiție, poți avea un mini-cinema de invidiat in cercul tău social.

Sperăm că informațiile vă vor fi de folos.
Succes la cumpărături!

Sursa: Lifehacker

Categorii: arhiva
Tag-uri: proiector
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.