Google nu mai oferă o statistică detaliată legată de versiunile Android. Totuși, Android Studio oferă informații legate de smartphone-urile ce au accesat Play Store în ultimele 7 zile și de acolo au fost trase mai multe concluzii.

Statistică nu-i deloc roz, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică. Primele poziții sunt ocupate de către:

➡️ Android 10 – 26.5%;

➡️ Android 11 – 24.2%;

➡️ Android 9 Pie – 18.2%;

➡️ Android 8 Oreo – 13.7%;

➡️ Android 7 / 7.1 Nougat – 6.3%;

➡️ Android 6 Marshmallow – 5.1%;

➡️ Android 5 Lollipop – 3.9%;

➡️ Android 4.4 KitKat – 1.4%;

➡️ Android 4.1 Jelly Bean – 0.6%;

Android 12 nici nu apare în listă…

Asta pentru că în afara de seria Pixel nu prea sunt alte smartphone-uri ce au făcut pasul spre Android 12.(mi-a scăpat faptul că Samsung a început să-l livreze către seria Galaxy S21 la nivel global, de săptămâna trecută) Sunt o multitudine de dispozitive ce-l vor primi ca update prin…, 2022.

Fragmentarea este punctul slab al Android și dacă vă uitați prin listă descoperiți că avem încă procente importante de smartphone-uri ce rulează software lansat în urmă cu câțiva ani. Android 7 a fost lansat în 2016, iar telefoanele Android ce-l rulează + iterații mai vechi ating 17.3% din market share. Aprox. 1 / 5 smartphone-uri Android este pe software mai vechi de 2016.

Sursa: GSMarena.com

Categorii: android

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.