Retelistica

Cartela preplătită este aleasă de către majoritatea utilizatorilor de telefonie mobilă din România. Este o concurență acerbă și fiecare operator încearcă să puncteze cel mai bine, cu excepția Digi Mobil.

Digi Mobil are abonamente ce nu costă mult și și-ar dori ca majoritatea clienților săi să fie acolo și nu pe cartelă prepay. Dacă îmi amintesc corect au și primit ceva notificări de la ANCOM și abia după aceea au listat o ofertă mai serioasă pe segmentul de cartele preplătite.

1. Digi Mobil;

Nu există opțiune de 6 euro, opțiunea Bashtanov este de 4 euro – 3 luni valabilitate, NELIMITAT la SMS-urile trimise în Digi Mobil, 450 minute naționale (inclusiv în rețeaua Digi), 4 GB trafic de date.

Nu recomand, Optim Nelimitat este un abonament de 5 euro cu beneficii mult superioare la ce primești prin această opțiune. Cartelele prepay nu sunt punctul forte al operatorului de comunicații autohton.

2. Orange;

Opțiunea cu 6 euro credit include NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea, 2000 minute naționale, 300 de minute sau SMS-uri internaționale pe mobil în UE, 6 GB internet național + 50 GB oferiți ca bonus pe o durată de 90 zile, 2.7 GB pot fi folosiți în roaming SEE (aici este o steluță importantă, dacă activezi o opțiune de 10 euro credit pentru roaming SEE), 30 de zile valabilitate.

3. Vodafone;

La 6 euro, Vodafone include 60 GB trafic de date pe mobil – 60.000 de MB ca să fiu mai explicit și în linie cu ce scrie în shop-ul online. Mai sunt 2000 de minute sau SMS-uri naționale din care 300 pot fi folosite în Europa, NELIMITAT trafic pe Facebook, Whatsapp și alte aplicații, NELIMITAT la apeluri prin Vodafone Italia, NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea. Valabilitatea este de 28 zile.

4. Telekom;

Telekom mizează puternic pe cartela abonament la 6 euro. Prima lună este gratuită, iar beneficiile incluse sunt date de minute și SMS-uri naționale NELIMITATE, trafic de date 4G NELIMITAT* (cu o steluță legată de viteza pe streaming – 1.5 Mbps și 480p pe YouTube).

6 euro = 29 lei. Nu sunt incluse beneficii în roaming.

Trebuie să fac un scurt rezumat.

Fiecare ofertă are puncte PRO sau CONTRA. Digi Mobil are durată mare de valabilitate, Orange aduce și trafic de date în roaming pe cartelă (în anumite condiții), Vodafone plusează printr-o cantitate mare de date, iar Telekom se laudă cu NELIMITAT pe apeluri și SMS-uri naționale + trafic de date necontorizat (2 GB + bonusul NET NELIMITAT).

Oferta Telekom este excelentă pentru cei ce caută beneficii naționale. Minutele și SMS-urile NELIMITATE + traficul de date fără limită mi se par a fi marele puncte PRO. Pe de altă parte, Vodafone cu 60 GB / lună mi se pare a fi în proximitate. Puține persoane mai folosesc minute și SMS-uri, majoritatea au migrat pe Facebook, Whatsapp etc, iar Vodafone s-a gândit și la ei.

Finala mare se dă între Vodafone și Telekom.

Ce ați alege?

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.