Cea mai mare schimbare pe piața de internet fix din România?

11/09/2018

RCS-RDS este cel mai mare operator de internet fix din țara noastră și am curajul să spun că au cel mai bun raport calitate / preț. 

Piața de internet mobil este reglementată astfel încât un operator este obligat să ofere acces contra cost la infrastructură către un jucător nou din piață. A fost cazul RCS-RDS ce pentru Digi Mobil în etapa inițială a avut parte de un share de rețea cu Vodafone. Orange și Telekom au o altă înțelege de genul: 4G pentru internet fix, dar vorbim de un alt tip de înțelegere, nu unul care să fie reglementat de ANCOM.

Orange și Vodafone au făcut solicitări către ANCOM ca RCS-RDS să permită accesul la rețeaua sa de internet fix, de prin 2015. Uite că în 2018, ANCOM deja face un prim pas în acest sens. Culmea este că Vodafone nu cred să mai fie așa interesat, în contextul în care UPC a intrat în portofoliul său. A rămas Orange să lupte spre a avea acces la internet fix pe fibră optică.

Am luat câteva fragmente din comunicatul ANCOM  (primul oraș ce funcționează ca un test pentru o eventuală reglementare națională este Oradea):

Context: Infrastructura RCS-RDS din Oradea este realizată cu sprijinul și ajutorul administrației publice locale;

Important: RCS-RDS are obligația să acorde accesul la infrastructura tuturor furnizorilor cu respectarea condițiilor stabilite de ANCOM;

Tarifele:

  • Un maxim de 84.1 euro / lună / kilometru pe magistrală de fibră optică;
  • 1 euro / bucată / lună pentru închiriere branșamente de fibră optică;
  • 2.56 euro / 0.014 mc / lună pentru închiriere spațiu cameră;
  • 13 euro / oră / locație pentru asistența tehnică.

Notă – tarifele maximale nu includ TVA.

Este interesant pentru că așa se deschide o nouă eră pentru internetul fix în țara noastră. Ce sunt curios să aflu este dacă ANCOM va obliga RCS-RDS să ofere acces și acolo unde și-a dezvoltat infrastructura fără ajutor din partea autorităților locale.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.