Smartphone

În primăvara acestui Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina acuza producătorul chinez Xiaomi că este sponsor internaţional al războiului, deoarece nu şi-a sistat activitatea din Rusia.

Producătorul chinez are pe piaţa din Rusia o cotă de peste 40% (Xiaomi + POCO) şi zeci de magazine fizice Mi Store. Xiaomi este astfel cel mai important furnizor de telefoane inteligente din această ţară.

Prin această prezenţă activă, Xiaomi este acuzată că prin plata impozitelor pentru produsele vândute pe teritoriul Rusiei susţine cu bani întreţinerea armatei ruse şi implicit a războiului.

În acest context, presa finlandeză afirmă că cei mai importanţi trei operatori telecom din această ţară (Telia, DNA şi Elisa) nu vor mai comercializa device-uri Xiaomi. Toţi cei trei operatori vor vinde ce mai au în stoc, iar ulterior acesta nu va fi reînnoit.

Nu aceeaşi situaţie o întâlnim în cadrul retailerilor. Nume importante din Finlanda precum Gigantti şi Verkkokauppa au anunţat că atât timp cât Uniunea Europeană nu interzice produsele Xiaomi, nu au niciun motiv să nu le mai comercializeze.