Diverse

La capitolul diverse am găsit o informaţie tip “ştiaţi că” care mi se pare destul de interesantă. Când vremea este favorabilă, zborul dintre insulele Westray şi Papa Westray din Scoţia operat de Loganair durează sub 60 de secunde (recordul este de 53 secunde). Pe timp de vreme rea zborul se realizează în 90 de secunde, însă chiar şi aşa rămâne cel mai scurt zbor comercial din lume.

Distanţa dintre cele două insule este de 2.7 kilometri, iar transferul se realizează cu un avion de mici dimensiuni denumit Pilatus Britten-Norman BN-2 Islander (aparat ce a fost fabricat la un moment dat chiar în România) ce poate transporta maxim opt pasageri + pilot. Primul zbor între cele două insule a fost realizat în 1967, iar biletul de avion pentru cele câteva secunde petrecute în aer costă 17 lire sterline.

Ca fapt divers, Loganair este o mică companie aeriană regională din Scoţia cu o flotă de 30 de aeronave şi este singura din lume care operează un zbor a cărui aterizare se realizează direct pe plajă (Glasgow – insula Barra).

Sursa: wikipedia.com