Teoretic, sunt cele mai bune abonamente din portofoliul companiilor enumerate. Practic, fiecare utilizator în parte știe dacă compania respectivă livrează la valorile specificate în contract. Totuși, m-am uitat pe site-urile celor mai importanți jucători din piața de internet fix și am selectat cele mai bune abonamente, cele mai scumpe, după cum doriți să le spuneți.
RCS-RDS;
Digi Net Fiberlink 1000 – 39 lei pe lună. RCS-RDS promite viteze negarantate de până la 1000 Mbps și upload de până la 500 Mbps. Este și abonamentul pe care-l folosesc în orașelul meu. Pe fir îți aduce viteze și de peste 900 Mbps, iar la upload nu am testat, dar upload pe Wi-Fi se duce peste 300 Mbps. Am făcut testele cu SpeedTest. În realitate, ai momente în care clipurile 4k pe Wi-Fi se încarcă greu, dar destul de rar se întâmplă asta. În rest funcționează bine spre foarte bine. Contează mult și calitatea router-ului Wi-Fi, dar și dacă laptopul sau telefonul au Wi-Fi ac.
La RCS-RDS în 39 lei pe lună se oferă și:
- 2 conturi de internet wireless Wi-Fi, prin hotspoturile pe care RCS-RDS le are la nivel național;
- 2 adrese de mail cu terminația rdslink.ro;
- 50 de GB spațiu de stocare în Digi Storage;
- activare gratuită a funcției de Control Parental;
- DNS Dynamic gratuit;
- acces gratuit la Digi Online, dacă clientul de internet fix este și abonat pe TV.
UPC
Connect 500 este abonamentul de top al UPC și costă 49 lei pe lună. Viteza în download urcă până la 500 Mbps și upload-ul la 25 Mbps. În pachet intră și Connect Box, asta te scapă de grija router-ului, Connect Box-ul de la UPC este compatibil cu Wi-Fi ac, pe 2.4 și 5 GHz.
În pachet sunt incluse și accesul la UPC Wi-Free + abonament de telefonie Alo Nelimitat UPC.
Telekom
Internet L la 38.02 lei pe lună aș putea spune că este răspunsul Telekom la Digi Net Fiberlink 1000.
Telekom promite viteze de până la 500 Mbps prin fibră optică și upload de până la 200 Mbps, acces la FON c u peste 20 milioane hotspot-uri la nivel global, router wireless în pachet.
Trebuie punctat clar că viteza variază în funcție de tehnologia pe care Telekom o are în zona respectivă. Pe ADSL se oferă viteze de până la 22 Mbps și la upload de 1 Mbps, pe VDSL – 100 Mbps în download și 1 Mbps în upload, pe FTTB sunt fix aceleași valor ca la VDSL.
Este importat să fii într-o zonă cu fibră optică de la Telekom, pentru valorile afișate mai sus – 500 Mbps pe download și 200 Mbps pe upload.
Orange
Este un jucătr nou intrat în această piață, în urma unui acord încheiat cu Telekom. Operatorul magenta îi permite Orange să folosească rețeaua sa de fibră optică. Nu intru în detalii, le-am discutat la un moment dat.
Orange Home Net 1000 costă 11 euro pe lună / aprox. 50 lei pe lună și aduce viteze de până la 1000 Mbps în download, 500 Mbps în download + router Wi-Fi la pachet.
Îmi permit și o concluzie, calitatea serviciului face diferența. Degeaba ți se promit viteze de ordinul a 1 gigabit, dacă în download real nu treci de pragul a 5 – 10 – 20 Mbps. Sunt sigur că în secțiunea de comentarii veți veni cu feedback pentru fiecare operator de internet fix din țara noastră.