M-am uitat prin oferta de abonamente cu internet nelimitat și trafic de date inclus în roaming. Aici trebuie o steluță pentru Digi Mobil, roaming-ul se tarifează separat, dar costurile sunt mici (0.0008 euro pentru 1 MB, în majoritatea țărilor din SEE).

1. Orange – Smart 15;

Costă 12 euro pe lună și oferă interne nelimitat la nivel național în rețelele 3G, 4G și 5G ale Orange, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE, 600 minute internaționale și 8.4 GB – trafic de date în roaming.

Reducere de 20% este valabilă exclusiv la comanda online (de la 15 euro la 12 euro / lună).

2. Vodafone – RED 15;

Pentru cei ce au alte servicii active de la Vodafone (internet fix, cablu TV etc) – coboară de la 15 la 13 euro / lună. Și aici sunt 600 de minute internaționale, NELIMITAT la minute și SMS-uri la nivel internațional și în roaming SEE, 8.41 GB trafic de date în roaming SEE.

În linii mari avem o ofertă similară cu cea de la Orange. Știu că Vodafone se laudă cu prima rețea 5G din țara noastră, iar Orange cu cea mai largă acoperire în momentul de față.

3. Telekom – NELIMITAT XL;

Prin alte țări, Deutsche Telekom se laudă cu rețelele sale 5G, nu este și cazul României. Telekom este singura rețea națională ce nu discută despre 5G, nu-l pomenește în niciun material etc.

Nu discut strategia lor, Andreas Elsner știe mai bine cum abordează piața locală. Asta dacă și-a păstrat locul, înțeleg că urmează schimbări de trupe la nivel de conducere etc.

Primul abonament Telekom ce oferă și roaming la pachet este NELIMITAT XL la 13 euro pe lună. Sunt 4 GB trafic de date în roaming, internet nelimitat + 200 minute internaționale în Zona SEE și Zona 1. Nu am văzut să fie incluse minute și SMS-uri în roaming SEE cu eticheta NELIMITAT, așa cum se întâmplă la concurență.

4. Digi Mobil – DON;

Digi Mobil folosește în continuare o excepție de la regulă, iar traficul de date făcut la abonamentul DON se tarifează separat. Totuși, sunt costuri mici, iar în afara spațiului SEE – Elveția, Turcia etc au costuri mult mai bune față de ceilalți jucători din piața locală.

Digi Mobil Optim Nelimitat costă 5 euro pe lună și coboară până la 3 euro / lună în funcție de numărul de abonamente. Internetul este pus cu tag-ul nelimitat, dar de fapt sunt 10 GB în 3G, până la 50 GB în 4G și până la 80 GB / lună în 5G. Personal, când aveam abonament la Digi Mobil, nu am găsit acoperire 5G prin București. Bănuiesc că între timp, au acoperire mai bună etc.

Este interesant cum ofertele practicate de Orange, Vodafone și Telekom sunt oarecum similare. Digi Mobil are păsuire pe roaming, pentru că au abonamente de valoare mică.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.