Retelistica

România este o piață emergentă, iar de cele mai multe ori se optează pentru un abonament de telefonie mobilă cu un cost lunar cât mai mic. S-ar putea ca în categoria 5 – 6 euro pe lună să avem mai multe persoane interesate de o cartelă preplătită. 

Totuși, haideți să vedem care sunt cele mai ieftine abonamente de telefonie mobilă din oferta Digi Mobil, Orange, Vodafone și Telekom.

1. Digi Mobil;

Optim 2 – 1.92 euro pe lună, NELIMITAT la minute în rețeaua Digi (mobil și fix), 200 de minute naționale și internaționale, 5 GB trafic de date în rețeaua 3G și 50 GB în rețeaua 4G;

Avantaj 2 – pentru cei interesați să cumpere și un smartphone cu preț subvenționat. Costă 1.92 euro / lună și aduce 200 de minute naționale și internaționale, 100 SMS-uri în rețeaua Digi Mobil, 5 GB trafic de date în rețeaua 3G și 50 GB în rețeaua 4G.

Cred că sunt și cele mai mici abonamente din Uniunea Europeană, dacă nu din întreaga Europă.

2. Orange;

De la 2 euro urcăm la 8 euro, cel mai ieftin abonament din portofoliul Orange Me.

Orange Me 8 – 8 euro pe lună, 1 GB trafic de date național, 1000 de minute naționale din care 100 minute sunt și internaționale, NELIMITAT la SMS-uri naționale, NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea, Orange TV Go cu acces la canale TV și trafic de date necontorizat în aplicație.

3. Vodafone;

Vodafone este în linie cu Orange și nu avem niciun abonament pe site-ul operatorului care să coboare sub pragul a 8 euro pe lună.

Ce vrei tu 6 Național – 8 euro pe lună, NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețea, 2 GB trafic de date național, 1500 CE VREI TU (1 minut național = 1 MB = 1 SMS național), 100 minute internaționale pe mobil. Aș spune că este un pic mai bine ca la Orange unde Me 8 aduce doar 1 GB trafic de date, dar aici lipsesc SMS-urile nelimitate la nivel național.

4. Telekom;

Coborâm cu 1 euro sub pragul setat de Orange și Vodafone.

Mobil 7 fără telefon – 7 euro pe lună, NELIMITAT la minute și SMS-uri în rețelele Telekom România, NELIMITAT la minute naționale, 1000 SMS-uri naționale, 1.5 GB trafic de date, 100 minute internaționale în Zona 1 și 2.

Concluzia: Orange, Vodafone și Telekom nu-și doresc să mergi pe mâna unui abonament entry-level și abia pe la 10 euro pe lună se oferă suficient trafic de date, beneficii în roaming SEE etc. Digi Mobil la 2 euro este cumva limitat de costul liliputan al abonamentului, dar plusează pe partea de trafic de date (chiar dacă viteza nu este la nivelul concurenței).

Pe de altă parte, poate să fie o strategie spre a face cartelele și mai atractive. Pe prepay își primesc bănuții în avans, nu trebuie să ofere telefon mobil cu preț subvenționat etc.

Informațiile au fost preluate de pe site-ul fiecărui operator de telecomunicații în parte.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.