Opinie

Update: S-a lansat Telekom.ro și am făcut câteva actualizări pe baza informațiilor de pe site. 

România este o piață emergentă și cea mai mare aglomerație de clienți ajunge a fi înregistrată de fiecare dată pentru serviciile cu costuri lunare mai mici. Am o broșură primită la evenimentul de ieri și am listat cele mai ieftine abonamente pe care le poți alege din oferta TELEKOM România.

1. Cel mai ieftin abonament pentru telefonia mobilă – NELIMITAT S la 9.95 euro / 44 lei pe lună;

Beneficiile incluse de NELIMITAT S: nelimitat la minute și SMS-uri în rețelele Telekom România, 200 de minute naționale și minute internaționale către fix, 200 MB trafic de date la viteze 4G + 50% oferit în mod promoțional.

Update: Pe Telekom.ro am găsit și NELIMITAT XS la 6.95 euro pe lună, 50 MB trafic de date, nelimitat la minute și SMS-uri în rețea, 100 de minute naționale și internaționale în Zona 1. 

2. Cel mai ieftin abonament pentru TV – Televiziune S la 6.70 euro / 31 lei pe lună;

În pachet primești 62 canale TV satelit, Telekom TV pe web și mobile, 2 canale HD.

3. Cel mai mic abonament pentru telefonie fixă – Voce S la 7.44 euro / 34 lei pe lună;

Voce S include minute nelimitate în rețelele naționale fixe și în Telekom România Mobile în afara orelor de vârf, 100 minute incluse oricând în rețele naționale (fixe și mobile) și internaționale din UE (fix), SUA și Canada (fix și mobil), telefon fără fir inclus.

4. Cel mai ieftin abonament pentru internetul fix – Internet M + Voce M la 14.88 euro / 67 lei pe lună;

Internet M oferă viteze de până la maxim 20 Mbps în download și alături de abonament este oferit și un router wireless în mod gratuit. În zonele în care au fibră optică cresc și vitezele la 200 Mbps și 50 Mbps pentru Internet L și Internet M.

5. Cel mai mic abonament pentru internetul pe tabletă – Internet Nelimitat XS la 6 euro pe lună;

0.7 GB la viteză mai mare și nelimitat la viteză de dial-up.

Sunt doar 2 pachete pentru Internet. Se numesc Internet M și oferă viteze de până la 20 Mbps în download și Internet L cu viteze de până la 100 Mbps. Nu am găsit și costurile lunare în eventualitatea în care ai opta pentru internetul fix al Telekom România.

Am găsit Internet M cu Voce M la 14.88 euro sau 67 lei pe lună (Internet M = viteze de până la 20 Mbps, router wireless inclus + licență de Norton Antivirus pe 2 luni și Voce M = nelimitat la minutele consumate în rețele naționale fixe sau în Telekom România Mobile, 200 de minute incluse în rețele naționale pe fix și mobil, internaționale pe fix din UE, fix și mobil în SUA și Canada).

Ofertele Telekom mi se par a fi destul de sus poziționate ca preț. Cel puțin dacă le-ai lua individual. Mă gândesc că la fidelizare să fie ceva mai ofertanți sau dacă alegi să ai mai multe servicii din partea lor și ai parte de acele pachete denumite all inclusive.

Ar mai fi interesant că pe tehnologia 4G poți avea viteze teoretice mai mari decât oferă Telekom pe fir. Acel maxim de 100 Mbps la download prin Internet L este atins în zonele cu tehnologia VDSL, acolo unde se merge pe ADSL se oprește la 20 Mbps. Concluzia ar fi că niciunul dintre abonamentele de mai sus nu merită suma investită.

Dacă primul lor abonament urmează a porni de la 9.95 euro pe lună este clar că majoritatea noilor clienți vor miza alege concurența. Pe serviciile TV la 31 lei este iarăși un cost prohibitiv. Plătesc cu câțiva lei mai puțin la RCS-RDS și am o sumedenie de canale TV în format HD. La internet fix nici nu mai comentez, 20 Mbps…

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.