Sunt trei companii capabile în România să ofere servicii de telefonie mobilă și fixă, cablu TV și internet fix. Cele trei sunt Digi, Orange și Vodafone.

Am selectat cele mai ieftine oferte ce combină servicii de internet fix și cablu TV.

1. Digi;

Digi nu le vinde sub formă de pachet și le achiziționați în mod separat.

Cel mai ieftin abonament de internet fix este FiberLink 500 ce costă 30 lei pe lună și aduce viteze în download de până la 500 Mbps și 250 Mbps în upload. Pe partea de abonamente  de cablu TV, singura opțiune este TV Digital în 30 lei pe lună cu 48 de canale în format HD. Primul Smart Cam este oferit gratuit. Router-ul cu Wi-Fi 6 costă încă 3 lei / lună.

60 lei pe lună = internet fix la viteze bune și un abonament TV cu majoritatea posturilor TV de interes. Nu sunt oferte diferențiate dacă ești sau nu client pe partea de telefonie mobilă, așa cum se întâmplă la Orange și Vodafone. Abonamentele se încheie de obicei pe o perioadă de 1 an de zile.

2. Orange;

Oferta este diferită în funcție de existența sau inexistența unui abonament de telefonie mobilă la Orange.

a. Dacă NU ești abonat pe telefonia mobilă la Orange;

Este un pachet denumit Fibră 500 și TV Esențial ce costă 42 lei pe lună în primele 6 luni și 52 lei pe lună în lunile 7 – 24. Putem face un calcul simplu și reiese că pe 2 ani , abonamentul pentru internet fix și cablu TV costă 49.5 lei / lună.

Fibră 500 aduce viteze de până la 480 Mbps în download și până la 240 Mbps în upload, internet box cu Wi-Fi 6 inclus. TV Esențial aduce 130 de canale TV din care 38 sunt în format HD, HBO și HBO Max sunt oferite gratuit pe 12 luni, 71 de canale pot fi urmărite în Orange TV Go, iar primul receiver CAM CI+ este inclus.

b. Dacă ești abonat pe telefonia mobilă la Orange;

Pachetul descris mai sus costă 42 lei pe lună cu TVA inclus pe întreaga perioadă contractuală și se oferă reducere de 100 euro la device-uri sau reducere de 10 lei pe 6 luni. Reducerea se aplică în funcție de vechimea în rețea și se aplică la telefoane, accesorii, televizoare, laptopuri sau alte gadgeturi cumpărate de pe orange.ro.

3. Vodafone;

Vodafone Maxim se numește pachetul de internet fix și cablu TV îl scoate în față. Și aici sunt costuri diferite în funcție de utilizarea sau nu a unui abonament de telefonie mobilă.

Sunt 206 canale TV cu opțiunea Sport inclusă (14 canale TV) + opțiunea 4K (3 canale emit în 4K). Vodafone TV aduce funcții avansate de vizionare și acces rapid la cele mai cunoscute aplicații cu filme și seriale. În funcție de acoperire sunt oferite abonamentele Net 1000 sau Net 500. Net 1000 aduce viteze de până la 940 Mbps în download și 25 Mbps în upload, iar Net 500 atinge un maxim de 500 Mbps în download și 25 Mbps în upload.

În pachet sunt incluse mediabox-ul Vodafone TV și router-ul Wi-Fi.

a. Dacă NU ești abonat al Vodafone pe telefonia mobilă;

4.95 euro pe lună în primele 6 luni și 9.9 euro pe lună din luna a 7-a de contract. Să presupunem că avem un abonament pe 2 ani. Reise un cost în medie de 8.66 euro pe lună (4.95 euro = aprox. 24.47 lei, 9.9 euro = aprox. 48.94 lei, 8.66 euro = 42.81 lei pe lună).

b. Dacă ești abonat al Vodafone pe telefonia mobilă;

Costurile scad la 3.95 euro în primele 6 luni și 7.9 euro din a 7-a lună (3.95 euro = 19.52 lei, 7.9 euro = aprox. 39 lei, iar media iese de 6.9 euro / lună = aprox. 34 lei pe lună.

Concluzii

Digi te taxează separat dacă vrei router inclus, dacă te gândești la HBO și HBO Max mai scoți 15 lei / lună. Orange vrea să te atragă prin reducerea oferită la dispozitive în funcție de vechimea în rețea, iar Vodafone scoate în față cele mai mici prețuri (în contextul unui internet fix cu viteză de upload mică), dar și cea mai smart parte de TV cu mediabox-ul ce permite înregistrarea programelor TV favorite, funcție de back pentru programe etc.

Cert este că Digi nu are cele mai mici prețuri dacă te gândești să antamezi serviciile de internet fix și cablu TV. Vodafone are cea mai agresivă ofertă ca preț – 42.81 lei / lună în medie dacă nu ai abonament de telefonie mobilă la operatorul roșu sau 34 lei pe lună dacă ai un abonament încheiat.

Pe locul al doilea ca preț se situează Orange – 49.5 lei pe lună pentru cei ce nu au abonament pe telefonia mobilă și 42 lei / lună pentru cei ce folosesc serviciile de telefonie ale operatorului portocaliu. Cei ce se regăsesc în a doua situație primesc și gadgets de pe Orange.ro cu reducere de 100 euro. Mai adăugăm în mix și HBO și HBO Max gratuit pe 1 an, Orange TV Go ce îți permite să vizionezi programe TV on the go pe smartphone, tabletă sau notebook.

Pe 3 se află Digi ce te taxează cu 60 lei pe lună, nu îți oferă router în pachet și plătești 3 lei / lună pentru asta. Au și o reputație solidă în ce privește serviciile de internet fix. Mi-ar fi greu să spun că avem un câștigător clar. Contează mult acoperirea și istoricul cu fiecare operator în parte.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.