Diverse

Foarte mulţi români se încălzesc astăzi cu centrale termice pe gaz, însă în viitor acestea vor fi interzise la nivelul Uniunii Europene.

Cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă şi 46 de abţineri, parlamentarii europeni au adoptat astăzi o reviziuire a directivei privind performanţa energetică a clădirilor. Conform planurilor convenite, se încearcă reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Modificările din următoarea perioadă vor fi multe, însă una care ne interesează în mod special (chiar şi pe mine, eu folosesc o centrală pe gaz), este aceea că se doreşte eliminarea centralelor termice pe combustibili fosili până în 2040.

″Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.″ se arată în comunicatul oficial al Uniunii Europene.

Deşi pragul maximal va fi 2040, observaţi că în viitor achiziţia unei centrale termice pe combustibili fosili va fi din ce în ce mai dificilă, statul urmând (cel mai probabil) să subvenţioneze achiziţia unor modele noi, nepoluante.

Noua formă a directivei va deveni lege dacă va fi aprobată de Consiliul Uniunii Europene, însă foarte probabil aceasta este o simplă formalitate.

Sursa: profit.ro