Diverse

Epidemia de coronavirus COVID-19 afectează deja economia globală (bursele sunt în cădere liberă, preţul petrolului este la un minim aproape istoric, companiile aeriene stau pe un butoi cu pulbere etc.), iar evoluţia în continuare rămâne încă sub semnul întrebării (chiar dacă China funcţionează acum cu motoarele turate aproape la maxim).

Lanţul global de aprovizionare este întârziat, mai ales că aproape o lună China nu a produs mai nimic. În acest context, CEO-ul Flanco, Dragoş Sârbu, a declarat pentru zf.ro că preţurile gadget-urilor vor creşte încă din trimestrul următor, cele mai afectate de producţia întârziată din China fiind smartphone-urilor, laptopurile, smartwatch-urile şi boxele inteligente. În cazul Flanco stocurile actuale generale sunt suficiente pentru următoarele 2-3 luni, cu ceva rezerve pentru laptopuri şi smartwatch-uri (cele mai mici stocuri).

Acelaşi Dragoş Sârbu a declarat că traficul din magazinele fizice din luna februarie a scăzut cu 12%, tot pe fondul dezvoltării epidemiei de coronavirus COVID-19.

Cumva mi se pare că această declaraţie este de genul “v-am zis eu”, adică anunţă o creştere de preţuri artificială ce urmează a fi practicată de retailer şi nu de producători. Spun acest lucru pentru că (cel puţin la nivel teoretic) în perioada imediat următoare lucrurile ar trebui să se aşeze puţin (producţia din China a revenit aproape de normal, în timp ce cererea din piaţa globală ar trebui să scadă în condiţiile în care epidemia are o amploare din ce în ce mai mare). Mă gândesc că în martie (perioadă în care epidemia a depăşit cu mult graniţele Chinei) vânzările vor fi şi mai mici, stocurile nu se vor epuiza atât de repede, iar producţia va acoperi deficitul apărut în februarie. De ce ai mări astfel preţurile ?

Categorii: retail

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.