Cercetătorii americani au inventat o baterie pentru maşinile electrice care se încarcă complet în doar 10 minute

03/11/2019

Ştim deja că viitorul este al maşinilor electrice, toţi producătorii investesc sute de milioane de dolari în dezvoltarea tehnologiilor din spatele acestor autovehicule ale viitorului. În prezent principalele probleme ale acestei categorii de maşini sunt date de autonomie şi timpul de încărcare al bateriei.

Dacă unii producători reuşesc deja să ofere autonomii de peste 400 – 500 de kilometri, există şi alţii care încă nu reuşesc să treacă de 200 – 250 de kilometri. Un ultim exemplu în această direcţie este Mazda cu a sa Mazda MX-30, maşină ce nu trece de o autonomie de 200 de kilometri. Puţin, foarte puţin, însă parcă acest dezavantaj nu ar mai fi atât de mare dacă acumulatorul ar putea fi încărcat complet într-o pauză de cafea, nu ? Adică undeva la 10 minute.

Cam aşa s-a gândit şi o echipă de cercetători de la Penn State University din Statele Unite ale Americii. Aceştia au dezvoltat o baterie ce se încarcă complet în 10 minute, oferă o autonomie cuprinsă între 322 şi 482 kilometri şi rezistă până la 2500 cicluri de încărcare (echivalentul a 800.000 de kilometri).

Încărcarea rapidă a bateriilor litiu-ion le poate degrada rapid, tocmai de aceea aceeaşi cercetători au găsit şi aici o soluţie. Aceştia a descoperit că aceste probleme ar putea fi evitate în cazul în care bateriile s-ar încălzi la 60 de grade Celsius timp de doar zece minute şi apoi s-ar răci rapid revenind la temperatura ambientală. Bateria concepută se autoîncălzeşte cu ajutorul unei folii subţiri de nichel care creează un circuit electric ce se încălzeşte în mai puţin de 30 de secunde pentru a ridica temperatura din interiorul bateriei. Răcirea rapidă necesară după încărcarea bateriei se va face folosind sistemul de răcire proiectat în maşină.

”Tendinţa de 10 minute este pentru viitor şi este esenţială pentru adoptarea vehiculelor electrice.”, a declarat Chao-Yang Wang, profesor la Penn State University.

Chiar dacă vor mai trece ceva ani până când vom vedea implementată o astfel de baterie pe maşini, viitorul sună promiţător.

Sursa: agerpres.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.