Retelistica

O echipă de cercetători condusă de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aston din Birmingham a testat limitele unei fibre optice standard, iar viteza de internet obţinută este pur şi simplu halucinantă.

În testele de laborator a fost obţinută o viteză de download de 301 terabiţi / secundă, echivalentul a 9000 de filme în format HD descărcate instant. Teoria spune că la această viteză uluitoare ar fi nevoie de doar 1 minut pentru a descărca toate filmele existente în baza de date IMDB.

Conform datelor furnizate de echipa de cercetare, dacă luăm viteza obţinută în laborator şi o comparăm cu media unei conexiune în bandă largă (au folosit spre comparaţie media de 69.4 Mbps a operatorului Ofcom din Marea Britanie), obţinem o viteză de aproximativ 4.5 milioane de ori mai rapidă.

Rezultatul remarcabil a fost realizat mulţumită unui dispozitiv nou de procesare optică, unul ce a permis utilizarea unor noi benzi specifice de lungimi de undă ce nu au fost folosite până acum în sistemele de fibră optică.

Cercetările în domeniu au rolul de a îmbunătăţi tehnologia viitorului, una bazată pe viteze de internet generoase.

Surse: aston.ac.uk, profit.ro