Hardware

Profesorul Jeremy Baumberg şi colegii săi de la Universitatea Cambridge au creat cei mai mici pixeli din lume denumiţi eNPoM (electrochromic nanoparticle-on-mirror constructs). Pentru a înţelege cât de mici sunt aceştia, cercetătorii britanici ne spun că noii pixeli sunt de un million de ori mai mici decât cei existenţi în ecranele smartphone-urilor actuale.

Pixelii eNPoM au în centru o mică particulă de aur cu diametru de câţiva nanometri în jurul căreia se află un strat subțire, adeziv, de polianilină a cărui structură chimică se schimbă la trecerea curentului electric, provocând astfel schimbarea culorii pixelului. Acest strat este pulverizat ulterior pe un material plastic.

Aceşti pixeli nu necesită o alimentare constantă cu energie electrică pentru a-și păstra culoarea setată, tocmai de aceea ei au un randament energetic superior pixelilor actuali.

Cercetători britanici au publicat această descoperire în diverse reviste de specialitate, iar conform acestora noii pixeli vor ajuta la apariţia display-urilor gigant de mărimea unor clădiri, a ecranelor ieftine şi flexibile şi a multor altor device-uri inteligente.

Sursa: sci-news.com

Categorii: hardware

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.