Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat DetectGPT, o aplicaţie capabilă să recunoască textele scrise de ChatGPT

30/01/2023

Bănuiesc că sunteţi la curent cu nebunia generală creată de chatbot-ul ChatGPT, cel care a pus pe jar întreaga lume în ultimele săptămâni (el a fost lansat de către OpenAI în noiembrie 2022).

Pe scurt, ChatGPT este capabil să îţi răspundă detaliat şi destul de coerent la mai toate întrebările posibile, poate crea poezii, poate scrie soft şi multe, multe, altele. Interesant la acest chatbot este că are capacitatea de a învăţa de la utilizatori, astfel că în timp devine mai bun. Colegul meu Cosmin Pană a detaliat acest subiect într-un articol dedicat, la finalul căruia el a menţionat un aspect ce părea să nu aibă răspuns la momentul respectiv: “De acum, atunci când citim un articol pe net ne va fi foarte greu să descoperim dacă este creație umană.”

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au deja un “antidot” la ChatGPT şi anume un software capabil să recunoască când un text de orice fel este scris de un AI. Acesta a fost numit simbolic DetectGPT. Se pare că ChatGPT, ca şi alte modele lingvistice similare, folosesc un şablon, un tipar în generarea răspunsurilor. AI-urile sub forma lor actuală se folosesc de probabilităţi în generarea de conţinut de orice fel, astfel că DetectGPT are capacitatea de a diferenţia texte scrise de un utilizatori uman sau de un AI.

Primele rezultate sunt foarte bune, astfel că profesorii de la Stanford se gândesc deja să folosească DetectGPT pentru a verifica lucrările studenţilor. Sigur că un DetectGPT precis poate ajuta multe domenii de activitate, mai ales că aplicaţii în genul ChatGPT se vor înmulţi ca ciupercile după ploaie în perioada următoare.

Sursa: neowin.net
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.