Hardware

Cheyenne, considerat cândva al 20-lea cel mai puternic computer din lume, a fost scos la licitaţie de către US General Services Administration.

Cheyenne a fost lansat în 2016 şi este dotat cu tehnologie SGI ICE XA, dispune de 145152 de nuclee de procesare, 313 terabytes de memorie RAM şi 40 de petabytes de stocare. Computerul este capabil să efectueze peste 3 miliarde de calcule / secundă pentru fiecare watt de energie consumat, acesta având o performanţă de până la 5.34 petaflops.

Cel care va câştiga licitaţia va avea ulterior şi o provocare logistică, Cheyenne fiind compus din 14 module a câte 680 de kilograme fiecare şi de 28 de E-Rack-uri răcite cu apă.

Computerul a fost folosit până la sfârşitul anului 2023 în cadrul Centrului de Supercomputing NCAR-Wyoming, acesta fiind utilizat în special în cercetare. Din 2024 Cheyenne a fost înlocuit de Dereche, un computer cu o performanţă de până la 19.87 petaflops (cam de 3.7 ori mai puternic decât Cheyenne).

Licitaţia se va termina astăzi, 3 mai, iar până în prezent s-a ajuns la un preţ de puţin peste 141.000 de dolari (să nu uităm că în 2016 acest computer a costat câteva milioane de dolari).

Surse: arstechnica.com, zonait.ro

Categorii: hardware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.