Diverse

Compania chiliană Antarctica21 a anunţat semnarea contractului pentru construcţia primului spărgător de gheaţă electric hibrid din lume, unul ce va ajunge în Antarctica.

Cu o lungime de 94 de metri, nava denumită Magellan Discoverer va naviga prin apele polare, aceasta urmând a transporta până la 76 de turişti în croaziere de lux spre Antarctica.

Deşi pare ciudată denumirea de vas electric hibrid, acesta va fi echipat atât cu motoare pur electrice, cât şi cu motoare diesel. Compania din Chile a ales această soluţie deoarece momentan nu există încă o soluţie adecvată pur electrică pentru un drum din Chile până în Antarctica şi retur.

Magellan Discoverer va dispune de două motoare elctrice Azipod produse de compania elveţiano-suedeză ABB. Acestea sunt proiectate special pentru a rezista pe un spărgător de gheaţă. Compania chiliană nu a oferit mai multe detalii nici despre motoare, nici despre capacitatea de stocare a energiei în baterii, cert este că pe vas vor exista şi patru motoare diesel MAN Energy Solutions din familia de modele 21/31. Acestea vor putea ajunge la o putere de peste 46.000 CP şi vor fi folosite inclusiv în procesul de încărcare al bateriilor.

Se pare că navigarea până în Antarctica va fi făcută cu motoarele diesel, iar în zona polară vor fi utilizate motoarele electrice pentru silenţiozitate (regiunea are restricţii importante legate de păstrarea şi conservarea ecosistemului natural).

Spărgătorul de gheaţă Magellan Discoverer va fi construit la şantierul naval Valdivia din Chile şi ar trebui să fie gata până la finalul anului 2026.

Sursa: piataauto.md