Diverse

Strategia administraţiei Trump de a reduce gradul de colaborare cu companiile chinezeşti a afectat inevitabil şi segmentul smartphone-urilor. Dacă Huawei aproape că a fost interzisă pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, mai nou ZTE nu mai are dreptul de a utiliza hardware şi software de la companii americane pentru următorii şapte ani.

Deciziile nu sunt deloc pe placul Chinei, iar un răspuns cu implicaţii majore ar putea apărea foarte curând. Surse locale susţin că guvernul chinez se gândeşte serios să blocheze vânzările de produse Apple pe teritoriul ţării, motivaţia fiind similară cu cea a americanilor: siguranţa naţională. În China există o astfel de interdicţie de achiziţie a produselor Apple pentru angajaţii agenţiilor guvernamentale, iar până la extinderea acesteia pentru întreaga populaţie nu este decât un pas.

Pentru Apple o astfel de decizie ar fi egală cu un mic dezastru. Producătorul american are o cotă de piaţă de 11% în China, cifră care se traduce în vânzări de peste 46 miliarde de dolari, adică 19% din totalul vânzărilor realizate în 2017. Practic va pierde brusc 19% din venitul său anual, iar pentru a-şi reveni ar putea fi forţat să concedieze până la 27.000 de angajaţi,

Această decizie ar ajuta enorm Huawei, companie care ar putea ajunge în doar câteva luni numărul 1 mondial la capitolul unităţi vândute. Vor mai exista şi alţi beneficiari importanţi precum Xiaomi, OPPO sau Vivo. Dacă vă întrebaţi de ce nu am menţionat Samsung, ei bine producătorul sud-coreean nu prea mai contează în China, acesta având o cotă de doar 0.8%.

Strategia administraţiei Trump nu pare a ajuta dezvoltarea economică, iar un eventual război comercial nu ar fi în folosul nimănui. Chiar dacă pare că noi nu suntem direct afectaţi, în realitate unda de şoc va ajunge şi în România cu măriri de preţuri la toate smartphone-urile şi nu numai.

Sursa: gizchina.com

Categorii: applediverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.