Chromebook-urile și de ce nu au prins pe plan local?

/
/
2 feb.
/

Chromebook-urile sunt la mare căutare prin SUA. Au început a fi utilizate și prin mediul educațional, iar Microsoft a gândit o reclamă special pentru a invalida specificațiile unui astfel de portabil.

România este o piață emergentă și, teoretic, orice gadget low-cost cu specificații interesante ar trebui să se bucure de apreciera publicului. Chromebook-urile se evidențiază prin prețul redus de achiziție. Chrome OS nu are nevoie de specificații high-end spre a rula fluent și majoritatea laptopurilor cu acest sistem de operare sunt pe 11.6 sau 13.3 inch (Toshiba are un astfel de model).

Sunt mai multe motive pentru care Chromebook-urile nu sunt la mare căutare pe plan local:

Nu sunt importate oficial, prețuri mari. Au ajuns câteva modele prin oferta unor magazine mai exotice, iar prețurile erau așa mari că mai degrabă te orientai spre un laptop de 15.6 inch cu Intel Core i3 etc. Ideea este că nu aveai motive serioase ca să cumperi un Chromebook în defavoarea unui notebook clasic. Nici nu aș mai avea nevoie să detaliez alte motive. Acesta ar fi suficient de puternic.

Reticența față de un laptop bazat pe Chrome OS, notebook care fără acces la internet nu ar mai livra o experiență de utilizare completă. Aș mai puncta și pirateria care în România în ce privește sistemele de operare este în floare. Mai nimeni nu dorește să plătească în jur de 4 – 500 de lei pe o licență de Windows. La nevoie există câte un prieten, cunoștință la care să apeleze. Majoritatea laptopurilor de până în 2000 de lei sunt cumpărate fără Windows 8 / Windows 7 și de aici dezinteresul în achiziția unui notebook cu sistem de operare inclus în mod gratuit.

La final merg pe o recomandare de Chromebook pe care l-aș considera interesant și pentru utilizarea personală, Toshiba CB35-A3120 13.3-Inch Chromebook
la 249 lire sterline: display de 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, procesor Intel Celeron 2955U la 1.4 Ghz, 2 GB RAM DDR3, Intel HD Graphics, autonomie de până la 9 ore.

Categorii: Notebook
Cuvinte cheie: Chrome OS, Chromebook, Google
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 9 Pro xl, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

Notebook ASUS ProArt P16 2025 (H7606) – prezentare (Unealta ideală pentru profesioniștii din domeniul creației digitale)

Laptopuri
/
/
12 iun.
ASUS are laptopuri pentru toate categoriile de utilizatori, iar aici mă refer la categorii specifice, nu la cele generale. Astfel, pentru profesioniștii din domenii creative precum artiști digitali, designeri grafici, creatori de conținut și editori foto și video, ASUS are gama ProArt, care de azi se îmbogățește cu un notebook cu adevărat interesant. ASUS ProArt…

Cum se descurcă NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop cu puterea AI de partea sa

Hardware
/
/
6 iun.
NVIDIA a revoluționat din nou industria plăcilor video odată cu introducerea seriei RTX 50, iar modelul GeForce RTX 5090 Laptop este vârful de gamă pentru notebook-uri de gaming și creație. Această placă video aduce îmbunătățiri semnificative față de generațiile anterioare, oferind putere de procesare AI, ray tracing avansat și eficiență energetică optimizată.

Ce produse GIGABYTE mi-au atras atenția la Computex 2025 – Laptopuri cu Light Diffusion Technology, monitor QD-OLED la 500Hz și plăci video cu răcire cu lichid

Hardware
/
/
6 iun.
După ce v-am povestit cum a fost în vizită la fabrica GIGABYTE din Nanping, Taiwan, aș vrea să vă mai rețin atenția și cu produsele aceleiași companii care mi-au atras atenția cu ocazia participării la Computex 2025. Nu este vorba despre ceea ce era la standul din cadrul marelui târg expozițional, ci despre un tur…