Notebook

Chromebook-urile sunt la mare căutare prin SUA. Au început a fi utilizate și prin mediul educațional, iar Microsoft a gândit o reclamă special pentru a invalida specificațiile unui astfel de portabil.

România este o piață emergentă și, teoretic, orice gadget low-cost cu specificații interesante ar trebui să se bucure de apreciera publicului. Chromebook-urile se evidențiază prin prețul redus de achiziție. Chrome OS nu are nevoie de specificații high-end spre a rula fluent și majoritatea laptopurilor cu acest sistem de operare sunt pe 11.6 sau 13.3 inch (Toshiba are un astfel de model).

Sunt mai multe motive pentru care Chromebook-urile nu sunt la mare căutare pe plan local:

Nu sunt importate oficial, prețuri mari. Au ajuns câteva modele prin oferta unor magazine mai exotice, iar prețurile erau așa mari că mai degrabă te orientai spre un laptop de 15.6 inch cu Intel Core i3 etc. Ideea este că nu aveai motive serioase ca să cumperi un Chromebook în defavoarea unui notebook clasic. Nici nu aș mai avea nevoie să detaliez alte motive. Acesta ar fi suficient de puternic.

Reticența față de un laptop bazat pe Chrome OS, notebook care fără acces la internet nu ar mai livra o experiență de utilizare completă. Aș mai puncta și pirateria care în România în ce privește sistemele de operare este în floare. Mai nimeni nu dorește să plătească în jur de 4 – 500 de lei pe o licență de Windows. La nevoie există câte un prieten, cunoștință la care să apeleze. Majoritatea laptopurilor de până în 2000 de lei sunt cumpărate fără Windows 8 / Windows 7 și de aici dezinteresul în achiziția unui notebook cu sistem de operare inclus în mod gratuit.

La final merg pe o recomandare de Chromebook pe care l-aș considera interesant și pentru utilizarea personală, Toshiba CB35-A3120 13.3-Inch Chromebook
la 249 lire sterline: display de 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, procesor Intel Celeron 2955U la 1.4 Ghz, 2 GB RAM DDR3, Intel HD Graphics, autonomie de până la 9 ore.

Categorii: notebook

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.