Articolul de aici a strâns zeci de comentarii. Totuși, răspunsul la întrebarea din titlul este cât se poate de simplu.

Samsung;

Da. S-ar putea să fi avut un trimestru cu livrări mai modeste (putem specula mai multe elemente ce au dus acolo, de la criza microprocesoarelor și până la blocarea traficului prin canalul Suez etc).

Samsung are în continuare pe partea de vânzări peste 50% din piața locală. 

Samsung Galaxy A72 este una dintre cele mai interesante smartphone-uri

pe segmentul upper mid-range din ce s-a lansat în 2021;

Xiaomi se află undeva în jurul a 20%, nu a atins valorile Huawei ce la un moment dat se apropia de 30% ca marketshare în țara noastră. OPPO se află într-un proces de creștere, dar discutăm de o altă strategie (Xiaomi se concentrează pe promoții, OPPO are o abordare graduală și țintește o creștere a brand awarness-ului).

Unde cred că Xiaomi are de lucru?

Xiaomi Mi 11 Ultra sau cum arată un vârf de gamă în ediție 2021;

➡️ Relație mai strânsă cu Orange, Vodafone, Telekom și Digi Mobil (au o cotă de peste 60% din smartphone-urile vândute local, iar Xiaomi ar putea să-și diversifice portofoliul de produse mai puternic, să iasă în evidență prin și mai multe oferte atractive etc);

➡️ Promovare în toate mediile (de la TV, panouri stradale, Facebook, TikTok și până la orice alt segment ce permite publicitate). Știu că marja Xiaomi nu este așa mare precum a concurenței, de aici și posibilitatea mai mică în a avea bugete de promovare. Cred că mai au de crescut, iar produse precum Xiaomi Mi 11 Ultra îi ajută în acest sens. Sunt flagship-uri ce trag vânzările în sus pentru telefoane ieftine și mid-range (așa a procedat Huawei cu seria P și Mate, iar vânzările erau în general făcute de către Lite-uri).

Xiaomi este tras în jos și de faptul că este o companie din 🇨🇳, iar tot ce este pornit de acolo de când cu pandemia are parte cumva de un feedback negativ (culmea este că TikTok nu-i văzut așa rău, deși discutăm despre o rețea socială cu origini chinezești);

➡️ Gamă de telefoane mobile mai bine organizată + MIUI ce ar trebui să primească un redesign . Cred că software-ul este unul dintre cele mai criticate elemente, deși mi se pare că au evoluat mult și aici. La Mi 11 Ultra, experiența de utilizare ca fluență mi s-a părut a fi în linie cu orice alt vârf de gamă de la orice alt producător Android. Mă rog, legat de gama de telefoane mobile, poate fi și asta o strategie.  Să se discute mereu despre produsele tale, să ai cea mai largă ofertă din piață etc.

Ar mai fi de scris, dar cu altă ocazie. 🤓

O să vedem împreună cum evoluează piața de telefoane mobile din România. Cred că avem o decadă sub dominarea Samsung, iar lucrurile ar putea deveni mai interesante în viitorul apropiat prin creșterea Xiaomi, intrarea mai puternică a OPPO, vivo și Realme etc. A fost un competitor ce ar fi putut atenta spre poziția Samsung dacă își continua procesul de creștere, dar acum suportă o cădere abruptă sub impactul interdicțiilor din 🇺🇸. A fost la un pas și Xiaomi, dar au evitat in extremis. Pentru cât timp au scăpat de sub privirea atentă a unchiului Sam rămâne de văzut.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.