Hardware

Pe 15 mai 2014 s-a desfășurat și evenimentul comun al Cisco și Romtelecom prin care și-au anunțat planurile pentru prima rețea 100G din țara noastră.

Romtelecom se pregătește să investească în prima rețea 100G bazată pe tehnologia Cisco și DWDM ADVA. Este o arhitectură de tip all IP, un singur fir ce oferă acces la servicii multiple. Cisco furnizează rețeaua IP / MPLS (Multi Protocol Label Switching, iar DWDM furnizată de către ADVA are rol în rețeaua de transport a datelor.

Cisco-Romtelecom (10)

Declarații oficiale:

Deținem cea mai extinsă rețea la nivel național și facem eforturi permanente pentru a-i exploata capabilitățile în beneficiul clienților noștri. Acum implementăm o soluție inovatoare de creştere a capacităţii reţelei de date, sporind în acelaşi timp disponibilitatea şi fiabilitatea acesteia”, a declarat Bob Konstantinidis, Director Executiv Operaţiuni şi Tehnologie Romtelecom și Cosmote România.

Dincolo de beneficiile legate de scalabilitate, rețelele de generație viitoare precum cea implementată de Romtelecom contribuie substanțial la reducerea costurilor operaționale ale operatorului prin diminuarea numărului echipamentelor necesare, cu toate costurile implicite (achiziție, mentenanță, service, consum energetic etc), dar și ca urmare a managementului centralizat al rețelei”, a declarat Dorin Pena, Manager General Cisco România.

Două echipamente furnizate de către Cisco se află la baza rețelei 100G: Cisco ASR9000 ce are o capacitate de procesare de până la 96 Tbps / sistem, poate acomoda o gamă largă de servicii, aplicații (internet, video, servicii din categoria business, cloud), al doilea echipament este Cisco CRS-3 gândit pentru nucleul rețelelor IP, până la 322 Tbps.

Tehnologia All IP urmează a fi implementată de către Romtelecom în mod gradual, iar în 2018 ar trebui ca migrarea să fie realizată în totalitate pentru clienții săi.

Ce este rețeaua 100G?

100G este într-un fel acronimul de la 100 Gigabit Ethernet și se referă la viteze de download ce ar putea să ajungă la viteze de până la 100 Gbps. Viitorul sună și mai bine în ce privește conexiunea de date la internet.

Ce este o rețea de tip All IPS?

Ai acces printr-o singură soluție la internet, televiziune, telefonie fixă, telefonie mobilă. Mai multe detalii găsiți într-un articol detaliat al lui Radu Dumitru.

Câteva fotografii de la evenimentul Cisco și Romtelecom:

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.