Comisia Europeană a avizat vânzarea Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) către Orange. Există însă o condiţie

28/07/2021

Ştirea acestei săptămâni în România este aceea că Comisia Europeană a avizat vânzarea Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) către Orange. Vorbim mai exact de vânzarea a 54% din acţiuni, cele deţinute de OTE.

Chiar dacă vânzarea a primit undă verde, Comisia Europeană a dorit să clarifice lucrurile în ceea ce priveşte Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote, actualul Telekom). Aprobarea este condiționată de cesionarea participației minoritare de 30% a Telekom în Telekom Romania Mobile Communications, care este un concurent direct al Orange.

Comisia Europeană a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% în Telekom Romania Mobile Communications, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu Telekom Romania Mobile Communications, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale Telekom Romania Mobile Communications sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30% în Telekom Romania Mobile Communications, Orange s-a oferit să cesioneze participația minoritară de 30% deținută de Telekom în Telekom Romania Mobile Communications către OTE care este acționarul majoritar actual al Telekom Romania Mobile Communications și o filială a Deutsche Telekom, să nu implementeze tranzacția înainte ca Telekom și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Soluţia propusă de Orange a fost acceptată, astfel Comisia Europeană a concluzionat că tranzacția, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurență.

Sursa: profit.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.