Comisia Europeană are planuri mari pentru toţi europenii şi a propus încă din septembrie anul trecut o directivă prin intermediul căreia se vrea introducerea de taxe pentru orice tip de material preluat de pe alte site-uri. Această directivă va fi votată în Parlamentul European în data de 23 septembrie, iar din informaţiile actuale ştim că această propunere este susţinută de mai multe grupuri media din Europa (inclusiv Ringier Axel Springer care deţine în România ziarul Libertatea), dar şi de Grupul Partidului Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European.
În forma sa actuală, directiva include orice tip de material preluat sub orice formă, astfel că putem încadra aici şi share-urile de pe Facebook, retweet-urile de pe Twitter şi orice tip de preluare similară. Probleme mari vom avea şi noi pentru că nu vom mai putea publica articole cu menţionarea sursei. Va trebui fie să realizăm doar articole originale, fie să plătim pentru orice material nou publicat inspirat din alte surse.
Prin această directivă Comisia Europeană doreşte să scadă importanţa giganţilor precum Google sau Facebook, însă cei care vor avea de suferit în final vor fi tot europenii. De ce ? Este foarte simplu. Dacă spre exemplu eşti utilizator de Facebook şi vei da share la o ştire, editorul acelui articol ar putea solicita o sumă de bani celor de la Facebook pentru acel share. Facebook va fi obligat prin lege să îl plătească, însă ulterior va transfera acel cost către utilizator.
În teorie ideea din spatele propunerii nu e foarte rea, însă este defectuos formulată. Nu există menţiuni legate de modalitatea de plată a materialelor preluate, iar cei mai câştigaţi nu vor fi editorii, ci marile grupuri media (majoritatea editorilor îşi cedează prin contract drepturile de autor către publicaţie). Adică această directivă este făcută în parteneriat cu grupurile media, pentru grupurile media.
Rămâne de văzut dacă directiva va trece în forma sa actuală, dacă va trece cu modificări sau va fi respinsă de Parlamentul European.