gAuto

Conform unui nou studiu realizat de site-ul de vânzări auto second-hand autoscout24.de din Germania, preţul maşinilor second-hand din Europa a crescut cu aproximativ 19% în ultimele 12 luni.

Industria auto a fost puternic afectată de pandemie, iniţial prin închiderea fabricilor, iar ulterior prin apariţia crizei semiconductorilor. Timpul de aşteptare pentru o maşină nouă a tot crescut, în prezent pentru anumite modele depăşindu-se chiar şi 9 luni de la momentul comenzii până la livrarea efectivă.

Pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi în general să aştepte s-au reorientat către piaţa de maşini second-hand. Cererea din ce în ce mai mare a atras cu sine creşterea preţurilor, astfel că în noiembrie 2021 un european a plătit în medie cam cu 3.700 euro mai mult pentru o maşină la mână a doua comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Acest aspect se observă şi la noi, preţurile maşinilor second-hand fiind mai mari pe toate site-urile de vânzări. De curiozitate m-am uitat pentru un Ford Focus MK3 din 2012-2013, dacă anul trecut găseai lejer modele la sub 4500 euro, în prezent abia dacă mai găseşti câteva la sub 5000 euro (iar alea au peste 220.000 – 250.000 de kilometri declaraţi).

Sursa: carscoops.com