Smartphone

Cunoscut firmă de analiză Canalys a publicat un raport preliminar bazat pe date estimative pentru piaţa smartphone-urilor din ultimul trimestru din 2021.

Conform acestuia, în perioada octombrie – decembrie 2021 lider a fost Apple cu o cotă de piaţă de 22%. Acest aspect nu surprinde pe nimeni, în mod tradiţional ultimele trei luni ale anului aparţin mărului muşcat, deoarece atunci lansează noile modele de iPhone, iar imediat după vin sărbătorile de iarnă.

Procentul de 22% este într-o uşoară scădere vs 2020, asta şi pentru că Samsung, compania aflată pe locul 2, a câştigat 3% vs anul trecut, urcând de la o cotă de 17% la 20%.

Ultimul loc pe podium este ocupat de Xiaomi cu o cotă de piaţă de 12% (similară cu 2020, deci producătorul chinez a ajuns într-un oarecare punct de stagnare), iar locurile 4 şi 5 aparţin companiilor Oppo (cotă de piaţă de 9%) şi Vivo (cotă de piaţă de 8%).

Interesant este că în cazul Oppo cota de piaţă a fost calculată la comun cu OnePlus, deoarece în 2021 cele două companii au cam devenit una şi aceeaşi.