Retelistica

Consiliul Concurenţei este “vedeta” începutului de an în condiţiile în care aruncă cu amenzi în stânga şi în dreapta (probabil este nevoie de mai mulţi bani la bugetul statului pentru a acoperi ştiţi voi ce). Dacă ieri aflam că firma Corsar Online Srl a fost amendată cu aproximativ 343.000 euro, astăzi Consiliul Concurenţei a anunţat o nouă victimă, de data aceasta la un alt nivel: Orange România.

Operatorul portocaliu trebuie să plătească 64.91 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro) pentru abuz de poziţie dominant. „Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie a limitat accesul companiei Simplus Invest Srl la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către / de către clienţii Orange”, au precizat reprezentanţii Consiliului Concurenţei în comunicatul de presă.

Simplus Invest Srl intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între anumite companii beneficiare şi clienţii operatorilor de telefonie mobilă. Consiliul Concurenţei a constatat că Orange România a limitat accesul Simplu Invest Srl la reţeaua sa prin refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.

Se pare că acţiunile Orange România aproape au scos de pe piaţă Simplus Invest Srl, companie care dacă în 2012 era cel mai mare jucător pe piaţa de intermediere de transmitere de mesaje prin numere scurte, în 2015 a avut o cifră de afaceri de 5 ori mai mică decât în 2012.

„Companiile mari, care deţin poziţii dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu faţă de partenerii lor şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru situaţiile ce justifică o limitare a accesului la reţeua sa”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sursa: zf.ro