Diverse

Ştirea acestei săptămâni din domeniul militar este aceea că Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis că România va cumpăra avioane de luptă F-35 noi, acest model fiind cel mai performant avion militar din lume. Vorbim de un aparat stealth (invizibil pe radar) ce atinge o viteză maximă de 2000 de kilometri / oră.

Momentan nu ştim câte, rămâne de văzut ce buget va fi alocat în următoarea perioadă pentru această achiziţie. Cert este că un F-35 costă mult, între 100 şi 150 milioane de dolari în funcţie de dotări. Polonia a comandat recent 32 astfel de aparate, iar pentru acestea va plăti undeva la 5 miliarde de euro.

Decizia CSAT este totuşi un prim pas înainte, mai ales că întreg procesul de achiziţie va fi unul lung (se pare că procesul în sine este unul extrem de birocratic şi poate dura minim 5 ani).

Reprezentanţii Armatei Române îşi doresc ca prima escadrilă de F-35-uri să fie operabilă după 2030, perioadă în care resursa actualelor F-16 va fi epuizată. În prezent România dispune de 17 avioane F-16 în configuraţie M5.2R cumpărate din Portugalia (vor fi modernizate la configuraţie M6.6) şi mai aşteaptă alte 32 achiziţionate din Norvegia în configuraţie M6.5.2. Din păcate toate avioanele sunt pe final de viaţă, resursa acestora fiind estimată pentru un maxim de 10 – 15 ani.

Sursa: defenseromania.ro, sursa foto