Conceptul de consolă portabilă de gaming care rulează Windows mi se pare foarte inspirat. Numai că în prezent avem în față primele astfel de încercări și, așa cum probabil ne așteptăm cu toții, implementările mai necesită multiple îmbunătățiri. Nu înseamnă că astfel de gadgeturi nu merită atenție și acum, ci doar că sunt sigur că următoarele generații vor veni cu upgrade-uri majore și nu doar cu mici ajustări pe ici-colo.

Am testat prima consolă portabilă de gaming cu Windows 11 în urmă cu aproape un an, iar acum sunt în măsură să o prezint pe cea de-a doua. MSI Claw se apropie din anumite puncte de vedere de cea de la ASUS, dar integrează un chipset complet diferit. MSI a mers pe mâna Intel, în timp ce consola ROG se bazează pe o soluție de la AMD. Nu voi face aici un comparativ între cele două console, dar tot vor mai fi unele mențiuni, întrucât MSI Claw este concurent direct pentru ROG Ally.

Specificații consolă portabilă gaming MSI Claw

Date tehnice

Consolă gaming
MSI Claw
EcranTouchscreen IPS de 7 inch, raport 16:9, rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli, 314 ppi, 120 Hz
ProcesorIntel Core Ultra 7 155H, realizat pe litografie Intel 4 (7nm), 16 nuclee cu 6 x Performance Cores la maxim 4.8 GHz + 8 x Efficient Cores la maxim 3.8 GHz + 2 x Low Power Efficient-cores la maxim 2.5 GHz, 24MB Intel Smart Cache, 28W Base Power, 115W Maximum Turbo Power
Memorie16 GB LPDDR5-6400 dual-channel
SSD 1 TB M.2 (2230) NVMe PCIe Gen. 4
slot card microSD
GPUIntel Arc Graphics, 8 X-Cores la maxim 2.25 GHz
Sistem de operareWindows 11 Home 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band (2.4, 5 și 6 GHz), Bluetooth 5.4, 1 x USB Type-C 4.0 cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort și încărcare la 65W, 1 x jack audio combo de 3.5 mm, 1 x microSD reader
Alte informațiidifuzoare stereo Hi-Res (2 x 2W), microfon încorporat, senzor amprentă integrat în butonul Power, iluminare RGB
BaterieLi-Ion de 53 Wh cu 6 celule, încărcător de 65W pe USB-C
Greutate675 grame
Dimensiuni294 x 117 x 21.2 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Consola MSI Claw - review

🔺Doar o tușă de roșu de pe spate întrerupe negrul care se întinde în rest pe întreaga consolă.

Pentru MSI Claw există și un pachet (opțional, disponibil separat) cu accesorii suplimentare celor cu care consola vine standard. Astfel, în cutia în care este consola am mai găsit adaptorul de alimentare, cablu de priză pentru acesta și mai multe pliante, printre care ghid de utilizare, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție. În cutia cu accesori suplimentare este o geantă de transport, un breloc „gheară” (Claw = gheară, în română), o curelușă și o folie de protecție din sticlă securizată, pentru ecranul consolei.

Geanta / husa este de foarte bună calitate și foarte zdravănă. Va proteja excelent consola, fiind prevăzută la interior cu bureți groși. În plus, mai pot fi adăugate și alte mici accesorii prin buzunarele suplimentare.

MSI Claw nu face notă discordantă în materie de design față de ceea ce știm de la ROG Ally, dar și de la Lenovo Legion Go. Avem aceeași dispunere a ecranului în centru, cu comenzile controller de-o parte și de cealaltă. Evident că aici MSI Claw nu avea nevoie să reinventeze ceva.

Mi-a plăcut că eu, cu ale mele mâini mari, proporționale cu înălțimea de 1.95m, am un grip mai bun. Asta fiindcă pe spate, pentru degetele inelar și mic, sunt gripuri mai adânci. Din păcate, nu există material mai cauciucat sau măcar cu o textură mai grunjoasă pentru zonele de unde ții consola în mâini. Este același plastic mat peste tot. Este de bună calitate, nimic de zis, dar, repet, pentru zonele „controller” aș fi preferat un material cu o aderență mai ridicată.

Chiar și așa, MSI Claw se așează suficient de bine în mâini. Dispunerea fiecărui buton și joystick mi se pare bine gândită, ergonomia suficient de bine studiată. Ambele joystick-uri sunt de tip analog, vin cu tehnologie Hall și produc un feedback foarte bun, la fel ca fiecare buton de pe consolă, de altfel. Aici, nimic de reproșat.

Fiind vorba despre un gadget de gaming, nu aveau cum să lipsească luminile RGB. La MSI Claw nu este nimic „țipător” să zic așa. Câte un inel cu iluminare RGB în jurul fiecărui joystick, precum și iluminare RGB de sub fiecare buton Y, X, A și B. În rest, nimic nu mai iese în evidență.

Zona de conectivitate este toată dispusă pe latura de sus, acolo unde este butonul Power (cu LED de status lângă și senzor de amprentă integrat), urmat de slotul de card reader, port USB-C, iar mai spre dreapta jack-ul audio de 3.5 mm și butoanele pentru reglarea volumului.

Cred că sunt destule poze pentru produs din care să înțelegeți foarte exact cum se prezintă ca design MSI Claw, dar aș vrea să mai adaug totuși o explicație aici. Deși ar putea părea că pe spate este o mare grilă de aerisire, de fapt orificii sunt doar în dreptul fiecărui ventilator, adică spre colțurile superioare. Aerul este tras pe aici și evacuat prin grilele de pe latura superioară. Este o abordare corectă, atât din punct de vedere termodinamic, cât și pentru a „proteja” utilizatorul de aerul cald evacuat de sub carcasa consolei.

Construcția este de foarte bună calitate. Plastic plăcut la atingere peste tot, care pare și că va rezista destul de bine în timp, asamblare solidă și finisări atente. Nimic care să te ducă cu gândul la un produs premium, dar, în același timp, nimic căruia să-i poți reproșa ceva.

Ecran și sunet

Consola MSI Claw - review

🔺Ecranul tactil este de foarte bună calitate, unul dintre principalele puncte pro ale connsolei.

Ecranul tactil de 7 inch nu are margini extrem de late în jurul său, deși cele de pe înălțime ar fi fost ideal să aibă aceeași dimensiune cu cele de pe lateral. În fine, detalii… Ce este important de precizat este că display-ul este unul cu care îți face mare plăcere să interacționezi cu consola. Orice fel de gest tactil este foarte exact preluat, măcar atât poate face consola, dacă Windows 11 oricum nu este cel mai bine optimizat pentru control prin touchscreen.

Culorile sunt intense, dar plăcute și suficient de exacte, în timp ce contrastul pe cât de ridicat se poate de la un panou IPS, cu un negru adânc, dar nu perfect. Din păcate, finisajul lucios al sticlei de protecție face ca ecranul să reflecte ceva cam tare mediul ambiant, însă luminozitatea maximă de peste 450 niți rezolvă mare parte din situație. Una peste asta, ecranul este, fără doar și poate, unul dintre marile atuuri ale consolei.

La fel se poate spune și despre sunet. Fie că vorbim despre cel extern stereo, fie de cel ce iese prin intermediul jack-ului audio de 3.5mm, totul este peste așteptări.

Cele două difuzoare a câte 2W fiecare sunt dispuse pe partea din față a consolei, așa că undele sonore se duc direct către utilizator. Calitatea sunetului este peste medie, aș spune chiar foarte bună inclusiv raportată la foarte multe dintre laptopurile testate. Volumul maxim nu este chiar în aceeași zonă, dar, pentru o consolă portabilă de gaming, este cu mult mai mult decât vei avea nevoie. Intensitatea poate că nu va face față pentru muzică, să zicem, dar pentru jocuri, de orice fel, și pentru filme sau social media nu vei avea nevoie de mai mult. La 100% din potențial apar ceva distorsiuni, însă nimic cu adevărat deranjant.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem atât o calitate de excepție a sunetului, cât și un volum maxim care, alături de niște căști bune, îți va face timpanul să te roage să te mulțumești cu o intensitate de până la 70 – 75%.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Intel Arc Graphics este o soluție GPU integrată dintre cele mai puternice la ora actuală.

Aici este marea deosebire dintre MSI Claw și concurenții direcți ca ROG Ally și Lenovo Legion Go, care integrează chipset-uri AMD Ryzen Z1 Extreme. Ei bine, MSI Claw a mers spre Intel pentru elementul de bază al ansamblului hardware. Vom vedea la capitolul următor dacă a luat decizia corectă, aici precizez că acceleratorul grafic integrat în Intel Core Ultra 7 1555H este unul puternic, cam cel mai puternic din ce poate pune Intel la nivel de chipset.

Memoria RAM este de tip LPDDR5, care poate urca la frecvențe de 5600 MHz. Are o capacitate de 16GB, suficient pentru o consolă portabilă de gaming. Spațiul de stocare este de 1TB și este suficient de performant.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe MSI Claw:

MSI Claw rulează din fabrică sistemul de operare Windows 11 Home, iar dintre aplicațiile preinstalate amintesc doar Killer Intelligence Center, MSI Center M, Realtek Audio Console, Nahimic și Nahimic Companion. De departe, cea mai importantă aplicație ce vine la pachet cu MSI Claw este MSI Center M. Este un utilitar care aduce inclusiv o interfață cu setări rapide, ce poate fi accesată la apăsarea unului dintre butoanele de lângă ecran, din colțul din dreapta sus. În loc de alte explicații, iată cum arată MSI Center M pe MSI Claw:

Performanță

🔺Jocurile AAA rulează bine doar la rezoluție HD 720p și cu detaliile pe mediu. Titlurile mai ușoare nu pun aproape nicio problemă ansamblului hardware.

Pentru că am testat și ASUS ROG Ally și pentru că MSI Claw concurează direct cu acea consolă, am decis să avem rezultatele din testele de benchmark unele lângă celelalte, pentru comparație directă a performanțelor celor două implementări.

Teste benchmark

Consolă gaming
MSI ClawASUS ROG Ally
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

746.8
4954.8

675.4
6752.4
Cinebench R20 (puncte)45625663
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1738
11788

1759
14594
PCMark 10 (puncte)65437238
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

nu a rulat
7959
26425

3197
7481
29216
Novabench (puncte)34743882
Geekbench (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
GPU OpenCL
GPU Vulkan

2389
11517
35914
35901

2521
11296
31085
36558
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


3316.56
2878.17

2906.83
2771.41

523.61
390.19

73.10
226.74


4300.69
1828.54

2192.43
1660.95

442.30
428.09

59.65
154.87
Final Fantasy XV (puncte)
Full HD 1080p (HQ)

2784 (Slightly Low)

2729 (Slightly Low)

Testele de benchmark rulate pe MSI Claw:

Așa cum se poate vedea din scorurile și toate rezultatele din tabelul de mai sus, performanța este similară. Sunt anumite teste sintetice unde MSI Claw, respectiv Intel Core 7 Ultra 155H este în față, dar altele în care ROG Ally prin AMD Ryzen Z1 Extreme se dovedește mai capabil. Sincer, din tot ce am testat și ca jocuri, mi s-a părut totuși că soluția AMD, cu grafica integrată Radeon ar avea un avantaj. Sigur că depinde mult și de jocuri, dar, per total, mie mi s-a părut că Intel este cumva în spate pe partea de GPU, dar și ca eficiență energetică.

În altă ordine de idei, în ceea ce privește temperaturile atinse pe componentele interne, avem mai jos datele furnizate de HWMonitor de la CPU-ID:

Vedem că pe CPU se ajunge la un maxim de 103 grade Celsius, ceea ce mi se pare extrem de mult. Este clar că Intel forțează foarte tare pentru a atinge o performanță comparabilă cu cea a concurentului AMD, iar asta face ca chipset-ul să se încingă tare. De fapt, MSI Claw se încălzește evident, devine chiar fierbinte pe mai tot ecranul în timpul solicitărilor serioase. Zone încinse mai sunt în dreptul grilelor de evacuare a aerului cald de sub carcasă.

Apropo de aer, cele două ventilatoare fac un zgomot destul de ridicat când se învârt la turația maximă. Este un sunet de o frecvență înaltă, care se aude destul de evident, uneori se dovedește de-a dreptul deranjant.

Conectivitate

Viteza Wi-Fi MSI Claw

🔺Viteze foarte bune prin Wi-Fi 7, ești cumva asigurat mult timp de aici înainte din acest punct de vedere.

Aici, avem o reprezentare de top pe zona wireless, cu Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4, elemente recente și foarte performante, cu care ești asigurat mulți ani de aici înainte. La fel ar fi și pe zona de contact direct, unde portul USB-C este de top. Suportă Thunderbolt 4, DisplayPort și Power Delivery 3.0. Ar fi fost ideal să fie două porturi USB-C, întrucât nu poți avea ieșire video și să încarci / alimentezi consola în același timp. Slotul pentru carduri microSD și jack-ul audio de 3.5 mm încheie lista elementelor fizice de conectivitate.

Butonul Power integrează și senzor pentru amprentă, care recunoaște corect de aproape fiecare dată amprenta și o face suficient de rapid.

Autonomie

Autonomie MSI Claw

🔺Autonomia de circa 4 ore din imaginea de mai sus este cu adevărat una medie, având în vedere că în funcție de scenariul de folosire poți avea de la 1 – 2 ore la 6 – 8 ore.

MSI Claw se laudă cu o baterie de 56Wh, evident mai mare decât cea din ROG Ally și chiar decât cea din Lenovo Legion Go. Chiar și așa, din cauza chipset-ului Intel care poate consuma în ritm extrem de alert energia stocată, autonomia nu este cu mult mai bună.

Depinde mult de scenariul de folosire. Dacă forțezi tare în jocuri AAA, atunci nu prinzi mai mult de o oră și 10 – 20 de minute. În schimb, cu jocuri simple te alegi și cu 2 ore și jumătate, chiar 3 ore departe de priză. Iar dacă doar navighezi pe internet sau urmărești filme, autonomia se dovedește de mare încredere, poți prinde de la 6 la 8 ore, ceea ce este foarte bine.

Încărcarea bateriei prin intermediul adaptorului din pachet, cel care generează la ieșire 65W, arată astfel, cu plecare de la 5%: 10 minute pentru a ajunge la 21%, 20 de minute – 35%, 30 minute – 49%. Încărcarea completă se realizează în circa o oră și 20 de minute.

Preț

Consolă portabilă gaming MSI Claw4.000 lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

MSI Claw
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, de foarte bună calitate;
  • ergonomie bună, comenzi corect așezate și care generează un feedback și un control corecte;
  • ecran de foarte bună calitate;
  • sunet extern excelent, la fel și cel redat prin jack-ul audio de 3.5mm;
  • performanță în linie cu competitorii direcți;
  • prezența sistemului de operare Windows 11 extinde mult posibilitățile de utilizare ale unei astfel de console (vezi și puncte contra);
  • conectivitate cu elemente dintre cele mai noi și mai performante (vezi și puncte contra).
Contra
  • temperaturile pe chipset urcă foarte sus în sarcini dificile, inclusiv la exterior consola devine fierbinte, iar ventilatoarele sunt zgomotoase la turație maximă;
  • Windows 11 nu este bine optimizat pentru control prin touchscreen, precum nici pentru o astfel de consolă;
  • un singur port USB-C limitează posibilitățile de utilizare (nu poți avea ieșire video și să încarci / alimentezi consola în același timp).
Concluzii

Este greu pentru MSI Claw să convingă… De fapt, pentru mine, așa cum am spus încă din introducere, nicio consolă portabilă care rulează Windows nu mi se pare că merită avută în vedere acum. Asta și pentru că prețurile sunt cu mult prea optimiste raportat la ceea ce poți face cu o asemenea consolă. Iar pentru MSI Claw este la fel de greu să convingă, mai ales că nu a decis să o facă măcar printr-un preț mai agresiv. Fiind la același nivel cu competitorii direcți, va fi cu atât mai greu să-i aducă de partea sa pe cei nehotărâți. În fine, aveți mai sus principalele puncte pro și contra care eu sper că vă pot face să luați o decizie corectă în eventualitatea unei achiziții.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Consola MSI Claw a fost testată timp de două săptămâni și va fi returnată. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.