gAuto

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat că intenţionează să crească amenzile pentru lipsa rovinietei. Valoarea actuală este neschimbată din 2010, deşi în această perioadă taxa de drum a crescut cu aproximativ 20%.

Acest aspect este important pentru că valoarea amenzilor contravenţionale este calculată ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale pentru amenda maximă.

Iată care vor fi noile amenzi pentru lipsa rovinietei:

  • Autoturisme – minim 275 lei, maxim 550 lei;
  • Microbuze de transport persoane (între 9 şi 23 de locuri) – minim 3100 lei, maxim 6200 lei;
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA între 7.5 tone şi 12 tone – minim 5500 lei, maxim 11000 lei;
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA de peste 12 tone – minim 11900 lei, maxim 23800 lei.

„Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015). Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional”, se arată în nota de fundamentare publicată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii .

În România există 108 camere fixe ce monitorizează maşinile care circulă fără rovinietă.

Sursa: profit.ro

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.