Hardware

La sfârşitul lunii august Huawei a lansat smartphone-ul Huawei Mate 60 Pro, primul smartphone cu conectivitate 5G din curtea producătorului chinez. Telefonul în sine nu este aşa o revoluţie în domeniu, însă dispune de un element care a agitat apele în Statele Unite ale Americii şi a devenit un exemplu de mândrie naţională în China.

Care este acest element ?

Procesorul. Kirin 9000S este dezvoltat pe un proces de fabricaţie de 7nm şi vine cu 1 x Cortex-A720 la 2.62 GHz, 3 x Cortex-A720 la 2.15 GHz și 4 x Cortex-A510 la 1.53 GHz. Acesta este ajutat de către acceleratorul grafic Maleoon 910.

Dar ce este atât de deosebit la acest procesor ?

Tehnic, mai nimic. Practic, Kirin 9000S este o mică revoluţie pentru China în segmentul mobile. Acest procesor este produs de SMIC, cel mai mare producător chinez de semiconductori, pe o tehnologie de 7nm, cu modem 5G încorporat, cu componente aproape în întregime produse local.

Kirin 9000S este prima palmă dată americanilor şi sancţiunilor acestora din 2019 încoace. China a reuşit să îşi creeze primul procesor complet pentru segmentul mobile, chiar dacă restricţiile la tot ce înseamnă acces la tehnologia americană sunt în continuare valabile.

Ce spun americanii ?

Această lansare a activat multe voci peste ocean, mulţi spun că sancţiunile nu mai sunt eficiente sub actuala formă şi că acestea ar trebui să fie mai dure. Există şi teama că procesorul este realizat cu tehnologie furată, tocmai de aceea inginerii americani au început o analiză detaliată a acestuia.

Între timp China continuă să îşi arate colţii. Într-un articol anterior am aflat că de curând oficialii guvernamentali chinezi nu mai au voie să folosească iPhone-uri la locul de muncă, iar în acest sfârşit de săptămână Huawei Mate 60 Pro a primit un upgrade sub forma lui Huawei Mate 60 Pro+. Acesta aduce un ecran mai bun, un pachet RAM + stocare superior, o cameră ultrawide îmbunătăţită şi suport pentru apelare prin satelit. Cel din urmă este cu adevărat impresionant dacă este făcut doar cu tehnologie chineză.

Via: hotnews.ro