Smartphone

9 ianuarie 2007 va rămâne în istorie drept data la care Apple a schimbat lumea telefoanelor mobile, în această zi Steve Jobs prezentând într-un stil inconfundabil primul iPhone, modelul iPhone 2G. Ce a urmat după, o ştim şi o vedem cu toţii.

La câteva luni distanţă a apărut în scenă şi Google cu al său sistem de operare Android. Primul smartphone cu Android la bord a fost HTC Dream aka T-Mobile G1 în Statele Unite ale Americii. Acesta era un fel de struţo-cămilă la acel moment, un amestec de iPhone şi BlackBerry (display cu touchscreen, tastatură qwerty fizică în mod landscape pe 5 rânduri, dar şi ceva butoane fizice).

Ajungem repede în prezent şi aflăm de la Rich Mimer, co-fondator Android, că înainte de lansarea iPhone-ului, echipa de dezvoltare de la Google avea două viziuni pentru primul telefon cu Android: un telefon clasic în stilul BlackBerry şi o versiune diferită de ce avea ulterior să devină HTC Dream 👇👇👇.

După lansarea iPhone 2G echipa de dezvoltare a anulat complet proiectul cu telefonul în stil BlackBerry şi a mers mai departe pe ideea unui device cu ecran mare cu touchscreen.

Diferenţe între ceea ce putea fi primul smartphone cu Android şi HTC Dream au existat în special la nivelul butoanelor fizice de la baza terminalului. Acestea au fost regândite, însă nici varianta iniţială nu arăta rău. Cert este că ideea de struţo-cămilă s-a păstrat o scurtă perioadă de timp, însă succesul comercial al celor de la Apple a fost suficient pentru a convinge şi restul producătorilor că acel design este viitorul.