Cum este pus la lucru ecosistemul NVIDIA Studio de către artiștii digitali, cum îi ajută pe aceștia și cum văd ei intervenția AI în procesul de creație

27/04/2023

Seria articolelor dedicate ecosistemului NVIDIA Studio continuă, iar azi vedem cum este pusă la lucru această platformă de doi artiști digitali dintre cei mai talentați din țara noastră. Vedem ce configurații au sistemele de lucru, cum întrebuințează la maxim tot ce le pune la dispoziție NVIDIA Studio, dar și cum văd ei dezvoltarea continuă a Inteligenței Artificiale. Răspunsurile lui Mental OS – @mental.os() , și ale lui Roșco – @rosco.adrian , sunt pe cât de ancorate în realitate, pe atât de savuroase. Am pus și profilurile lor de Instagram fiindcă merită parcurse, fie că ești sau nu pasionat de artă digitală.

Una dintre creațiile lui Roșco…

Haideți mai întâi să amintim ce înseamnă mai exact ecosistemul NVIDIA Studio, fiindcă despre cât de bine se descurcă seria GeForce RTX 40 în jocuri am văzut în cadrul review-urilor la RTX 4090, RTX 4080 și RTX 4070.

Placa video MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070
Review-ul pentru NVIDIA GeForce RTX 4070 a fost publicat pe Gadget.ro din prima zi a lansării oficiale a noii plăci video.

Platforma NVIDIA Studio este compusă din hardware compatibil + drivere special dezvoltate pentru ca plăcile grafice să folosească la maximum întreg potențialul în programele specializate și nu în jocuri + software exclusiv pus la dispoziție de NVIDIA pentru a accelera întreg procesul de lucru și de creație al profesioniștilor din domenii ca fotografie, videografie, design 3D, grafică, proiectare ș.a.m.d.

În primul rând, gama de produse hardware ce este compatibilă cu drivere NVIDIA Studio este largă și include orice placă grafică NVIDIA GeForce RTX, NVIDIA RTX, RTX, TITAN V, precum și GeForce GTX de la seria 10 și mai noi și produse Quadro lansate după 2012.

NVIDIA Studio certified laptop
Sunt foarte multe laptopuri certificate NVIDIA Studio, de la cei mai renumiți producători.

Pentru cei ce vor să aibă garanția că vor avea parte de cea mai bună experiență NVIDIA Studio, există echipamente hardware (laptop și desktop PC) care vin cu o astfel de certificare. Așadar, orice notebook ori desktop computer care vine însoțit de bifa NVIDIA Studio veți ști că este capabil să susțină în cele mai bune condiții întreg arsenalul pe care platforma NVIDIA Studio îl presupune.

Cele mai recente modele de placi video compatibile cu driverele NVIDIA Studio au în dotare nuclee specializate  – Tensor, RT, ce se ocupă de sarcini specializate în randare, pentru a genera mai rapid și mai exact toate detaliile, oricât de fine, din proiectele creatorilor.

Astfel, driverele NVIDIA Studio sunt actualizate constant, în fiecare lună, spre a oferi o stabilitate de excepție și un flux de lucru accelerat în cele mai folosite programe de creație, precum mai toate din suita Adobe (Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, After Effects, Illustrator, Substance 3D Designer și altele), DaVinci Resolve, Vegas Pro, Blender, Unreal Engine, Corel Draw, Sketchup și multe, multe altele. Puteți parcurge întreaga listă de aplicații ce se bucură de suport NVIDIA Studio, dar vă previn că sunt multe, foarte multe prin care trebuie să treceți.

NVIDIA Studio DaVinci Resolve
DaVinci Resolve este editorul video pe care îl folosesc și eu, iar alături de o placă NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti devine o plăcere să creezi clipuri video noi.

Mai merită precizat și că driverele NVIDIA Studio pot fi instalate împreună cu cele Game Ready, deși nu sunt folosite în același timp, logic. Utilizatorul poate alege pe care să le folosească în funcție de scenariu. Se pregătește să lucreze în oricare din programele compatibile NVIDIA Studio? Atunci activează aceste drivere. A terminat munca și vrea să se relaxeze cu jocurile preferate? Trece imediat pe driverele Game Ready și atunci placa video NVIDIA se dezlănțuie în gaming.

Drivere NVIDIA Studio pentru muncă, respectiv Game Ready pentru jocurile preferate.

NVIDIA Studio, aparte de driverele dezvoltate special pentru aplicații profesionale de editare foto-video, pentru design, grafică și proiectare, printre altele, s-a transformat în ceva mult mai complex. Dar mai complex nu înseamnă mai complicat, ci cu din ce în ce mai multe funcții, fiecare aducându-și aportul în procesul de creație, de randare, până la urmă simplificând și accelerând întreg ansamblul de acțiuni necesare spre a duce la bun sfârșit un proiect.

NVIDIA Studio permite un flux de lucru extrem de rapid.

NVIDIA Omniverse este la ora actuală probabil cel mai complex agregator, hub de programe de lucru în 3D și nu numai. Ce înseamnă asta? Că poți interconecta funcții dintre cele mai folosite programe de creație 3D spre a optimiza, a accelera procesul de creație, randarea live fiind acum la un cu totul alt nivel. NVIDIA Omniverse permite interconectarea unor aplicații precum Blender, Unreal Engine de la Epic Games, Maxon Cinema 4D, Move.AI, Adobe PhotoShop, dar și a multor altora, precum cele din suita Autodesk (3ds Max, Arnold, Maya, MotionBuilder, Revit). Sunt adăugate constant noi și noi programe suportate în hub-ul NVIDIA Omniverse.

NVIDIA Canvas este, din punctul meu de vedere, o aplicație extrem de utilă nu doar pentru artiștii și profesioniștii din zona foto-video, cât și pentru pasionați, amatori.

În NVIDIA Canvas „mâzgăleala” din stânga se transformă ca prin minune în imaginea din dreapta…

M-am jucat și eu câteva zeci de minute în această aplicație și cred că voi reveni cu impresii despre ea într-un articol dedicat, fiindcă merită prezentată pe larg, fiind extrem de simplu de utilizat, în timp ce rezultatele sunt cu adevărat impresionante.

Nu în ultimul rând avem NVIDIA Broadcast, aplicația ce este într-o continuă dezvoltare și care vine în ajutorul celor ce fac des livestream.

Live Streaming la nivel profesional cu ajutorul NVIDIA Broadcast.

Practic, prin capabilitățile AI extrem de avansate, NVIDIA Broadcast poate transforma orice încăpere într-un studio, exploatând la maxim prin optimizări software capacitățile hardware ale echipamentelor disponibile.

Revenim la experiența de utilizare a ecosistemului NVIDIA Studio de către cei doi artiști digitali. Vedem prima dată ce ne-a răspuns Mental OS, un creator digital de conținut 3D.

Ce hardware folosești?

În prezent lucrez pe un NVIDIA GeForce RTX 4090, căruia îi vin în ajutor un Intel Core i9-13900K și 64GB RAM.

Cum vezi tu AI-ul în procesul creativ? Este o amenințare pentru activitatea ta sau este o tehnologie care te va ajuta pe viitor?

Mă gândesc la AI ca la un asistent în crearea moodboard-urilor pentru lucrările mele. Văd mare potențial în a curatoria rapid un set de imagini inspiraționale. Ca un motor de căutare bazat pe idei, haha.

Crezi că va ajunge vreodată AI-ul atat de creativ pe cat sunt oamenii? Va putea produce arta fără input din partea oamenilor?

Vreodată, sigur. Prea curând nu cred că o să fie cazul. Dacă ne gândim la AI ca la o unealtă de automatizare, putem fi siguri de faptul ca astfel de automatizări vor duce și la generarea fără input. Spre exemplu, un AI poate vedea trendurile, le poate transforma in prompt-uri, apoi le poate materializa, și chiar lista la vânzare. Limita e cerul.

Imaginația și talentul pot naște astfel de creații.

Ce software folosesti in activitatea ta de zi cu zi?

Lucrez în principal cu Maxon Cinema 4D, DAZ Studio șii Adobe After Effects, însă în ultimile luni am început sa experimentez tot mai mult cu Character Creator, iClone și Unreal Engine.

Cum te ajută, concret, ecosistemul NVIDIA Studio în activitatea ta și în programele pe care le folosești?

RTX ON! Dincolo de hardware-ul ce îmi accelerează timpii de render / encoding prin suportul CUDA și core-urile RT, văd îmbunătățiri drastice în fluiditatea software-urilor mele, de la viewport la previzualizări în timp real, prin optimizările specifice fiecăruia prin driver-ele NVIDIA Studio.

Care sunt cele mai mari avantaje pe care le oferă ecosistemul NVIDIA Studio pentru activitatea ta? Ce lucruri nu ai putea sa faci fără el?

Accelerarea randării este unul dintre marile avantaje ale platformei NVIDIA Studio.

Nu as mai putea sa mă întorc la zilele în care așteptam minute întregi pentru a se actualiza imaginea la care lucram, la fiecare mică modificare ce o aduceam. Este un avantaj tehnic ce mă ajuta sa finisez în detaliu lucrările mele.

Creatorul de ilustrație și animație Roșco Adrian a răspuns și el aceluiași set de întrebări.

Ce hardware folosești?

Laptop cu NVIDIA GeForce RTX 4080, 16GB RAM, Windows 10 Enterprise, Monitor ViewSonic ColorPro VP2756-2K, tastatură Logitech G213 și un mouse luat de pe emag cu 30 lei :).

Cum vezi tu AI-ul în procesul creativ? Este o amenințare pentru activitatea ta sau este o tehnologie care te va ajuta pe viitor?

Pe de o parte, avansurile în AI pot avea un impact negativ asupra anumitor profesii creative, cum ar fi design-ul grafic sau scrierea de conținut. În prezent, AI poate fi programat pentru a genera texte, imagini sau muzică care să imite stilul și calitatea operei umane, ceea ce ar putea face ca anumite activități creative să devină mai puțin valoroase sau mai puțin necesare. În acest sens, AI poate fi considerat o amenințare.

Cu NVIDIA Studio pui imediat pe ecran ceea ce era în mintea ta cu doar câteva minute în urmă.

Pe de altă parte, AI poate fi o resursă valoroasă în procesul creativ. Tehnologiile Machine Learning pot fi utilizate pentru a ajuta creatorii să analizeze date și să ia decizii mai bune, pot ajuta la generarea de idei noi și la dezvoltarea de soluții noi și inovatoare. De exemplu, software-ul de editare video poate folosi AI pentru a sugera tăieturi și tranziții, sau algoritmii de recomandare pot fi utilizați pentru a sugera muzică sau imagini care să se potrivească cu tonul și starea unui proiect. Consider că este important să găsesc echilibrul între utilizarea tehnologiei AI și exprimarea mea artistică personală. În timp ce AI-ul poate fi folosit pentru a sugera idei noi și pentru a accelera procesul creativ, nu trebuie să devină un substitut pentru propria mea creativitate. În general, cred că AI-ul poate fi o amenințare sau o oportunitate pentru procesul creativ, în funcție de modul în care este utilizat și de contextul în care este implementat. Este important ca creatorii să fie conștienți de aceste posibilități și să ia în considerare atât beneficiile, cât și riscurile pe care le poate aduce AI-ul în munca lor.

Eu personal nu folosesc un generator AI de imagini în munca mea și nici nu știu dacă o să o fac vreodată.

Crezi că va ajunge vreodată AI-ul atat de creativ pe cat sunt oamenii? Va putea produce arta fără input din partea oamenilor?

După părerea mea, este improbabil ca AI-ul să ajungă vreodată la nivelul creativității umane în sensul cel mai larg al cuvântului, care include abilitatea de a simți emoții, de a face alegeri subiective și de a se conecta la experiențe personale. Aceste elemente sunt cruciale în procesul creativ și încă nu sunt înțelese pe deplin de AI.

Artă digitală cum AI-ul nu credem că va putea crea vreodată.

Chiar și în cazul în care AI-ul ar ajunge să producă artă fără inputul oamenilor, cred că ar exista întotdeauna o nevoie și o dorință pentru arta creată de oameni, datorită valorii unice și personale pe care o aduce. Arta umană este, într-un fel, o formă de comunicare și de conectare între oameni, care poate oferi o perspectivă personală și sensibilitate emoțională care nu poate fi reprodusă prin intermediul AI-ului.

Ce software folosești în activitatea ta de zi cu zi?

În activitatea mea zilnic folosesc Adobe Photoshop, care rămâne deschis în toate orele de lucru. Pe parcurs, în unele zile, ajung să folosesc și Illustrator, Premiere Pro sau Blender.

Cum te ajută, concret, ecosistemul NVIDIA Studio în activitatea ta și în programele pe care le folosești?

Ca artist digital, ecosistemul NVIDIA Studio a fost un instrument valoros și util în activitatea mea, deoarece a îmbunătățit calitatea și performanța proiectelor mele. Am folosit programe precum Photoshop, Illustrator, Blender, care necesită resurse destul de semnificative de la placa mea grafică și ecosistemul NVIDIA Studio a furnizat resursele necesare pentru ca aceste programe să funcționeze fără probleme.

În plus, ecosistemul NVIDIA Studio oferă acces la drivere special optimizate pentru programele de grafică și de editare video, ceea ce face ca acestea să ruleze mai rapid și mai stabil pe sistemul meu.

Deci în general, ecosistemul NVIDIA Studio a îmbunătățit semnificativ eficiența și productivitatea mea ca artist digital, permițându-mi să lucrez cu programe mai complexe și să finalizez proiecte mai rapid decât înainte. Acest lucru mi-a permis să-mi concentrez mai mult timpul și energia asupra aspectelor creativității mele, permițându-mi să-mi îmbunătățesc calitatea lucrărilor și să le finalizez într-un timp mai scurt.

Care sunt cele mai mari avantaje pe care le oferă ecosistemul NVIDIA Studio pentru activitatea ta? Ce lucruri nu ai putea sa faci fără el?

Accesul la „instrumente speciale” (Ecosistemul NVIDIA Studio include și o serie de aplicații și instrumente speciale pentru creatorii de conținut, cum ar fi NVIDIA Canvas și NVIDIA Broadcast, care îmi permit să îmi optimizez fluxul de lucru și să îmi îmbunătățesc producția de conținut), și în cele din urma, portabilitatea. Toate aceste avantaje îmbunătățesc calitatea și eficiența procesului meu creativ, iar ecosistemul NVIDIA Studio este cu siguranță un instrument valoros și esențial pentru mine în activitatea mea de artist digital.

Pentru mine, NVIDIA Studio este esențial în activitatea mea de artist digital, deoarece îmi oferă performanțe excelente și stabilitate în aplicațiile pe care le folosesc. Fără aceste drivere și componente hardware optimizate pentru crearea de conținut, munca mea ar fi mult mai dificilă și nu aș putea obține același nivel de calitate și eficiență în proiectele mele.

Cu siguranță tot ce înseamnă ecosistem NVIDIA Studio a dus și va duce în continuare la crearea de conținut digital de înaltă calitate, precum și la diversificarea acestuia. Asta fiindcă opțiunile sunt acum mult extinse, artiștii își pot exprima nu doar mai larg, dar și mult mai rapid, creativitatea. Inspirația nu mai are astfel timp de a se pierde, în fiecare moment în care o nouă idee prinde contur în imaginația unui artist aceasta poate fi pusă extrem de rapid în valoare.

Acest articol este susținut de NVIDIA.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.