Smartphone

Lumea tech trece printr-o perioadă de incertitudini, iar Apple cred că este una dintre puţinele companii cu o situaţie stabilă, mărul muşcat reuşind până în prezent să evite concedierile în masă.

Produsele companiei rămân în continuare foarte apreciate, în trimestrul al patrulea din 2022 Apple reuşind (din nou) să detroneze Samsung din poziţia de lider global în ceea ce priveşte numărul de smartphone-uri vândute.

Şi pentru că economia mondială este stresată la nivel de creştere a costurilor de orice fel, nici Apple nu putea scăpa de aceste probleme. Se pare că viitoarea serie iPhone 15 va avea un cost de producţie cu până la 20% mai mare (costurile vor creşte cu valori cuprinse între 12% şi 20%, în funcţie de model). Principalul vinovat ar fi viitorul procesor Apple A17, unul ce va fi fabricat pe un proces de litografiere de 3nm (ar fi primul din lume de acest).

Sigur că preţul final al unui iPhone nu este influenţat doar de costul de producţie, însă chiar şi aşa sunt şanse foarte mari ca seria iPhone 15 să fie mai scumpă decât iPhone 14. Cu cât, nu ştim, însă un 5 – 10% tot cred că vom avea.

Dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie, cel mai ieftin model al actualei serii, iPhone 14 de 128 GB, a avut un cost de lansare în Europa de 999 euro, deci iPhone 15 ar urma să aibă un preţ de plecare de undeva la 1049 – 1099 euro.