Retelistica

Cel mai important aspect legat de roam like at home este legat de traficul de date. Să călătorești în Spațiul Economic European ( Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), fără a avea grija internetului este mare lucru. 

Mai ales că traficul de date joacă un rol capital pe smartphone-urile momentului. Poți să călătorești, să share-uiești impresii sub formă de fotografii, materiale video și totul cu un consum al resurselor încorporate în abonamentul național.

Totuși, lobby-ul operatorilor de telecomunicații a funcționat din plin și aici sunt câteva elemente ce trebuiesc a fi precizate. Majoritatea abonamentelor de telefonie mobilă au trafic de date nelimitat, doar că anumită cantitate este oferită la viteză 4G / 4G+ etc. După aceea se aplică o scădere a vitezei de download la 64 – 128 kbps. Punctul 2 este interesant.

  1. Operatorul de telecomunicații poate să stabilească o limită denumită – consum rezonabil al datelor în roaming UE / SEE. După acest prag se aplică o suprataxă. Orange specifică la abonamentele Orange Me, ce cantitate din internetul inclus este accesibilă în roaming SEE ( Orange Me 18 – 5 GB din care 3.93 GB în roaming SEE, Orange Me 31 cu 9 GB și 6.77 GB în roaming SEE, Orange Me 15 cu 3.5 GB din care 3.27 GB în roaming SEE).
  2.  Am luat de pe site-ul ANCOM: În cazul planurilor tarifare cu date (cvasi)nelimitate, limita de consum rezonabil a datelor în roaming în UE/SEE, într-o perioadă de facturare (de regulă, o lună sau 30 zile), exprimat în GB, nu poate fi mai mică decât dublul valorii obținute prin împărțirea prețului cu amănuntul a serviciilor mobile, fără TVA, la:
    ·         7,7 Euro – în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017 
    ·         6 Euro – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018   
    ·         4,5 Euro – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019
    ·         3,5 Euro – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020
    ·         3 Euro – în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021
    ·         2,5 Euro – începând cu data de 1 ianuarie 2022
     
    Spre exemplu, în cazul planului tarifar care costă 15 Euro/lună, cu TVA, și care are inclus un trafic de date de 5 GB, limita de consum rezonabil a datelor (MB/GB) în roaming în UE/SEE, în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017, nu poate fi mai mică de 3,26 GB/lună

Destul de complexă discuția din spatele limitei rezonabile stabilită de către operatorul de telecomunicații?

Cert este că în timp se oferă din ce în ce mai mult trafic de date pe roaming SEE din ceea ce oferă abonamentul sau cartela preplătită la nivel național.

Lucrurile nu sunt așa complexe:

a. Ai abonament de 10 euro cu 1 GB trafic de date. Se scade valoarea TVA din costul lunar – 19% și reiese că plătești 8.1 euro / 1 GB date, peste pragul de 7.7 euro. Operatorul de telecomunicații nu-ți poate stabili nicio limită de utilizare rezonabilă.

a. Ai abonament de 15 euro cu 5 GB trafic de date. Se scade valoarea TVA din costul lunar – 19% și reiese că prețul / GB este sub pragul de 7.7 euro, iar aici operatorul poate stabili o limită.

Cum se stabilește limita de utilizare rezonabilă la traficul de date în roaming SEE?

Dublul valorii obținute prin împărțirea prețului cu amănuntul a serviciilor mobile, fără TVA. Ex: abonamentul de 15 euro fără TVA = 12.15 euro împărțit la 7.7 euro = 1.62 x 2 = 3.2 GB trafic de date disponibili în roaming SEE ( în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017). De la 1 ianuarie 2018 se aplică valoarea de 6 euro, iar la abonamentul de 15 euro cu 5 GB trafic de date poți consuma 4 GB, până pe 31 decembrie 2018 etc.

Era să prind noul roaming, chiar de la început. Plec astăzi în Slovacia ca să văd noul BlackBerry KEYone, dar mă întorc până pe 15 iunie. Aveam o limită anuală de trafic de date în roaming de la Orange, dar acum în viitoarele călătorii nu mai mă simt constrâns din acest punct de vedere, din cei 10 GB prinși în abonament mă aleg cu suficient internet mobil în călătoriile de câteva zile prin spațiul SEE ( limita rezonabilă în cazul meu fiind de 5.45 GB pe lună pe roaming SEE).

Categorii: retelistica
Tag-uri: 4Groaming
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.