Cum explică OnePlus faptul că OP9 și OP9 Pro nu permit accesul aplicațiilor populare spre cel mai performant nucleu din Snapdragon 888?

09/07/2021

Este o știre de acum 2 zile, s-ar putea să fie considerată drept istorie de către unii dintre voi, dar merită un pic de dezbatere. AnandTech a făcut o descoperire, iar măsuri au fost luate de către GeekBench ce a scos OP9 și OP9 Pro din baza sa de date. Asta chiar nu contează, ci mai degrabă discuția ar trebui să meargă în altă parte.

De fapt, ce a făcut OnePlus pe vârfurile sale de gamă?

OxygenOS nu permite aplicațiilor uzuale, inclusiv celor de sistem, să aibă acces spre nucleul prime din Qualcomm Snapdragon 888.

Știți că Snapdragon 888 este dezvoltat pe 5nm, structură tri-cluster cu 1 x Kryo 680 la 2.84 GHz, 3 x Kryo 680 la 2.42 GHz și 4 x Kryo 680 la 1.8 GHz + Adreno 660 în poziția de GPU.

De ce spune OnePlus că a apelat la o astfel de metodă?

„Prioritatea noastră este să livrăm o experiență de top pe produsele noastre, bazată pe acțiunea rapidă în cazul feedback-ului primit de la utilizator. După lansarea lui OnePlus 9 și OnePlus 9 Pro, o parte dintre utilizatori ne-au spus de anumite zone unde bateria și răcirea ar putea fi îmbunătățite. Ca rezultat al acestui feedback, echipa noastră de R&D a lucrat în ultimele luni spre a optimiza performanțele dispozitivelor în cazul utilizării aplicațiilor populare, inclusiv Chrome prin corelarea între cerințele aplicației și cea mai apropiată putere de procesare. Asta ne-a ajutat să oferim o experiență plăcută și o reducere a consumului de energie. Ar putea fi influența rezultatele în unele aplicații de benchmark, focusul nostru este mereu spre a îmbunătăți performanța dispozitivelor pentru utilizatori.”

Mai țineți minte când Apple a făcut ceva similar, au redus puterea de procesare spre a prezerva consumul de energie din bateriile smartphone-urile.

OnePlus are o abordare diferită. A făcut o listă cu aplicații populare și le-a redus accesul la nucleul prime din procesor spre a obține o autonomie sporită. Cum spun și cei de la GSMarena, problema este dată de lipsa de transparență. Poți spune către utilizator: folosește modul ăsta dacă vrei un plus de energie sau mergi pe modul Performance și gata.

Pe de altă parte, cel mai probabil au apelat la o soluție de genul pentru că:

  • Snapdragon 888 consumă multă energie;
  • pentru că au display-uri cu rată de refresh la 120Hz ce la rândul lor consumă pe măsură;
  • 5G-ul rupe și el din energia stocată în baterie;
  • pentru că nu au cine știe ce acumulatori – 4500 mAh…

Este trist să vezi o companie ce dorea să iasă în evidență prin performanța atinsă pe smartphone-urile sale, un flagship killer ce trebuie să rupă din puterea procesorului ca să prezerve bateria. Ar putea să aleagă un chipset mid-range și gata, așa cum a procedat Google la Pixel 5. Mai făceau și economie la componente.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.