Software

Cred că este boala de care fiecare dintre noi se teme cel mai tare. Pentru că de multe ori sosește pe neașteptate și efectele sunt de-a dreptul devastatoare. Suntem în 2019, tehnologia a evoluat imens dacă ne raportăm și față de acum 10, 20 sau 30 de ani.

Ar fi excelent dacă eforturile noastre s-ar îndrepta mai mult spre institutele de cercetare ce și-au propus să găsească soluții de combatere a unor boli teribile precum cancerul.

Acum și tu + smartphone-ul tău puteți ajuta în acest demers.

Cum te poți implica?

Este suficient să descărcați aplicația DreamLab din App Store și Google Play Store (de la iOS 10 și Android 4.4 KitKat spre versiunile superioare de software).

La ce ajută?

Discuția trebuie pusă într-un context. Cercetători din domeniul oncologic au dezvoltat un algoritm bazat pe AI ce analizează date complexe. Pentru a duce cercetarea la bun sfârșit are nevoie de multă putere de procesare.

Aplicația DreamLab folosește puterea de procesare a smartphone-ului spre a rezolva calcule din cadrul proiectului, iar rezultatele sunt trimise prin cloud către institut.

După ce descărcați aplicația, aveți opțiunea de a alege proiectul pentru care să alocați puterea de procesare a dispozitivului mobil. Este necesar ca smartphone-ul să fie pus la încărcat și să dispună de conexiune la internet. Vodafone pentru clienții săi nu contorizează traficul de date pentru DreamLab.

În momentul de față sunt trei opțiuni:

  • Proiect Demystify – descifrarea corelațiilor dintre genotip și fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia);
  • Proiect DRUGS Fase 3 – reconfigurarea medicamentelor personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie);
  • Proiect 3D Genome – folosirea arhitecturii genomului în elaborarea medicamentelor pentru pacienți cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia).

Fundația Vodafone și Institutul pentru Cercetări Medicale Garvan din Australia au lansat DreamLab în noiembrie 2015. A fost preluată și în Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă, iar acum a debutat și pe plan local.

Decode este primul proiect ce a beneficiat de ajutorul aplicației DreamLab. Se estimează că timpul a fost redus la jumătate (Decode = corelații între tipul de cancer al unei persoane și profilul său genetic).

Mai multe detalii sunt pe fundația-vodafone.com/dreamlab.

Spre a promova aplicația, Vodafone a lansat și un clip:

Galerie de screenshots cu DreamLab:

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.