Cutia de viteze automată Easy-R gAuto

Dacă la început de primăvară Dacia anunța cutia de viteze automată Easy-R cu 6 trepte, anotimpul de vară introduce posibilitatea comandării unui Logan, Logan MCV și Sandero cu o astfel de cutie robotizată.

Să încerc a explica pe scurt ce înseamnă o cutie de viteze robotizată. Ea este în fapt o cutie manuală care scapă de pedala de ambreiaj. Locul acesteia și schimbarea efectivă a treptelor de viteză sunt luate de un angrenaj electro-hidraulic sau electro-mecanic. Practic, Easy-R este o cutie automată care se bazează pe una manuală. Beneficiile aduse de o astfel de cutie se pare că ar fi consumul redus de combustibil, similar cu cel propus de o cutie manuală, gradul redus de mentenanță și fiabilitatea crescută. Despre toate ne vom lămuri odată cu trecerea timpului.

Easy-R poate schimba treptele de viteză în mod complet automat, în modul D (Drive), iar atunci computerul alege când să cupleze o altă treaptă, sau în mod manual – M. Acesta permite șoferului să schimbe într-o treaptă superioară sau inferioară în orice moment dorește și asta fără pedală de ambreiaj. Doar împingi levierul cutiei în față pentru a retrograda sau îl tragi către spate pentru a urca o treaptă.

Sunt două versiuni pentru cutia de viteze automată Easy-R. Pentru motorizarea pe benzină 0.9 TCe 90 CP avem varianta cu 5 trepte de viteză, iar pentru agregatul diesel 1.5 dCi 90 CP este oferită cutia Easy-R cu 6 trepte.

În fiecare dintre cazuri, cutia de viteze automată Easy-R adaugă 500 de euro la prețul mașinii dotată cu cutie manuală. Am structurat în tabelul de mai jos prețurile pentru modelele Dacia Logan, Logan MCV și Sandero echipate cu cutie de viteze manuală, respectiv automată.

Tabel preturi Logan, Logan MCV si Sandero cu Easy-R

Click pe tabel pentru a vedea dimensiunea completă

Dacă ați analizat cu atenție tabelul de mai sus ați putut observa cu siguranță că versiunea de echipare Prestige este disponibilă de azi înainte și pentru Logan MCV sau Sandero și deci nu se mai regăsește exclusiv pe Dacia Logan. Această echipare poate fi aleasă cu oricare dintre motorizările din tabelul de mai sus, precum și în combinație cu motorul pe benzină de 1.2 litri și 72 CP sau cu cel diesel de 1.5 l cu 75 CP.

Echiparea Prestige costă cu 700 de euro mai mult decât Laureate și aduce în plus față de aceasta climatizarea automată, comanda geamurilor electrice integrată în portiere, planșa de bord specifică, proiectoarele dublu optice, jantele din aliaj de 15 inch, de culoare „Dark Metal” și semnalizatoarele integrate în oglinzile retrovizoare exterioare.

Cutia de viteze automată Easy-R și echiparea Prestige sunt disponibile deja spre a fi comandate la dealerii Dacia.

Sursa: DaciaGroup.com

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.