gAuto

Cu siguranţă ştirea zilei în presa auto este cea legată de rezultatul obţinut de noua Dacia Duster 3 în testele EuroNCAP. Conform condiţiilor impuse de EuroNCAP în 2024, noua generaţie a SUV-ului produs la Piteşti a obţinut 3 stele.

Mulţi şi-au arătat nemulţumirea vis-a-vis de acest punctaj, însă realitatea nu este chiar atât de dură, ba chiar eu aş zice că vorbim de un rezultat mai mult decât decent.

De ce spun asta ?

Pentru că ştim la nivel oficial că maşinile Dacia nu vor integra niciodată cele mai noi şi mai moderne sisteme de asistenţă şi siguranţă activă (din raţiuni de costuri), exact zona unde Dacia Duster 3 a fost depunctată cel mai mult. Noul SUV a primit şi 0 puncte la anumite capitole, iar ca exemple avem lipsa unui sistem de avertizare la deschiderea portierei atunci când un biciclist sau motociclist se apropie din spate sau lipsa unui sistem care să detecteze prezența unor pasageri pe locurile din spate.

Este cunoscut că EuroNCAP penalizează foarte mult maşinile care nu vin în standard cu astfel de sisteme de asistenţă şi siguranţă activă, tocmai de aceea Dacia Duster 3 a primit doar 3 stele. Dacă ar fi fost testată în urmă cu 3-4 ani, noul SUV Dacia ar fi primit fluierând 4 stele.

Revenind şi la celelalte aspecte care contează, Dacia Duster 3 oferă o protecție bună pentru adulți la impactul frontal (11.4 puncte din 16), o protecţie la fel de bună la impactul lateral (12 puncte din 16), iar când vine vorba de protecţia copiilor, noul Duster stă excelent (23.6 puncte din 24). Dacia Duster 3 se descurcă bine şi când vine vorba de frânarea automată de urgenţă.

Iată punctajele primite pe categorii:

  • 70% pentru protecția pasagerilor adulți;
  • 84% pentru protecția pasagerilor copii;
  • 60% pentru protecția pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor;
  • 57% pentru sistemele de siguranță.

Via: autocritica.ro, sursa foto