Software

Orice smartphone Android are în setările rapide opțiunea de a activa sau dezactiva preluarea de informații privind localizarea. Cred că majoritatea păstrăm funcția activată, mai ales dacă ești utilizator de Google Maps etc. 

Totuși, presupun că sunt destule persoane ce dezactivează funcția. Țin mai mult pe partea de intimtate sau, pur și simplu, doresc să prezerve consumul energiei stocată în acumulator.

Quartz a realizat un studiu și a realizat că de la începutul lui 2017, Cell ID a preluat datele de localizare de la celulele din rețea. Motivația Google era legată de livrarea notificărilor push, dar și a alertelor. Compania americană și-a dorit să optimizeze viteza cu care un mesaj ajunge pe un telefon Android.

Quartz supralicitează și spune că au fost colectate date de localizare pentru orice smartphone Android, indiferent că era cu sau fără SIM. Cum era o conexiune cât de mică la o rețea de telefonie mobilă sau la Wi-Fi, un pachet de date pleca către serverele Google.

Google spune că Cell ID nu ar mai fi folosit în prezent și că datele preluate erau criptate. Totuși, utilizatorul nu era informat de această situație și totul se realiza fără știrea sa, fără a fi informat în acest sens.

Ca utilizator de Google Maps cu istoricul activat pot să spun că mă distrez când văd pe unde m-am plimbat în urmă cu câteva luni sau chiar ani, acolo se vede clar pe unde am ajuns etc. Pe de altă parte sunt sigur că alte persoane chiar țin la partea de intimitate etc. De aici și unul dintre motivele pentru care iOS-ul și iPhone-urile sunt preferate în dauna unui smartphone Android. Apple face bani din vânzarea de dispozitive, Google din livrarea unor reclame cât mai targetate. Google nu-ți ia bani pentru serviciile sale, doar vrea să te cunoască cât mai bine ca să fii în targetul ad-urilor sale.

Sursa: Quartz.com

Categorii: android
Tag-uri: androidGoogle
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.