Diverse

Pe 25 mai Guvernul României a adoptat HG nr. 686 / 2022 ce transpune în legislaţia naţională, HG nr. 947 / 2000, prevederile Directivei UE 2161 / 2019 a Parlamentului European. Acest act normativ are menirea de a proteja românii de reducerile şi ofertele mincinoase. Teoretic.

HG nr. 686 / 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 26 mai, iar de astăzi, 28 mai, a intrat în vigoare.

Ce spune această hotărâre ?

Orice reduceri de preţ / oferte trebuie să fie completate cu preţul anterior practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare pentru o perioadă determinată. Ce reprezintă acel preţ anterior ?

  • cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ;
  • în cazul produselor perisabile vorbim de cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ;
  • în cazul produselor comercializate într-o perioadă mai mică de 30 de zile, se aplică cel mai mic preţ practicat înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Să luăm un exemplu. Avem un aspirator care în ultimele 30 de zile a fost vândut cu 350 lei, 420 lei şi 370 lei. Comerciantul vine acum şi spune că acel aspirator are 20% reducere şi costă 360 lei. Noul act normativ îl obligă să informeze clientul că în ultimele 30 de zile acest aspirator a costat chiar şi mai puţin, adică 350 lei, adică oferta nu este chiar cea mai bună. Acest lucru se poate întâmpla pentru că legea nu obligă comerciantul să aplice discount-ul la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile, ci doar să îl anunţe. De obicei aceste reduceri se aplică la PRP (preţ recomandat de producător), unele de fiecare dată foarte mari (în cazul exemplului nostru reducerea de 20% s-a aplicat la un PRP de 450 lei).

În online am verificat vreo 3 retaileri, niciunul nu a venit cu modificări de informare corecte, iar în offline am fost la un supermarket şi la un hypermarket, aceeaşi situaţie. Bănuiesc că „nu ştiau” că această lege va intra din 28 mai, au fost luaţi prin surprindere ca autorităţile când ninge iarna.

Via: profit.ro

Categorii: retail
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.