Folosesc un Samsung GALAXY Note20 Ultra în poziția de daily driver (telefonul meu de bază). Am avut câteva luni bune în care l-am testat și comparat cu alte smartphone-uri premium, iar câteva idei înainte de review le notez în articolul de față.
Seria Note este una dintre cele mai de succes serii de smartphone-uri premium din ultima decadă. Samsung a venit cu ideea phabletului, a unui telefon cu ecran mare și stylus. Între timp, mai toate smartphone-urile au display mare, iar gigantul sud-coreean se pregătește să facă pasul din ce în ce mai serios spre o altă serie de dispozitive (mai multe detalii într-un articol separat).
O să trec direct la întrebarea din titlu, fără să lungesc introducerea.
-
Cel mai bun display din piață;
Samsung restabilește mereu standardele în domeniu, iar GALAXY Note20 Ultra are cel mai bun ecran de smartphone din 2020. Este un display curbat cu tehnologia Dynamic AMOLED 2X de 6.9 inch cu rezoluție 3088×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus cu opțiunea unei rate de refresh la 120Hz pe rezoluție FHD sau 60Hz pe QHD, iar raportul display / corp atinge 91.7%!
Dispune de certificare HDR10+. Culorile sunt afișate natural, punctează și pe partea de luminozitate unde cu Auto setat trece de pragul a 1500nits! Alte telefoane mobile premium se laudă cu valori la jumătate. Luminozitate ridicată = lizibilitate pe ecran sub acțiunea razelor de soare.
Îl poți configura după preferințe. În Setări / Afișaj poți alege modurile pentru ecran (Viu sau Natural), balansul de alb spre culori mai reci sau mai calde, setările avansate oferă customizare pentru culorile primare (roșu, verde și albastru). Sunt multe alte elemente ce pot fi configurate de către utilizator (mod întunecat, luminozitate adaptabilă, filtru pentru lumina albastră etc). Unele opțiuni sunt cumva normale pentru un smartphone din 2020.
Este o adevărat plăcere să faci browsing prin conținutul de pe Netflix, Prime sau YouTube pe ecranul lui Note20 Ultra.
-
Cel mai complet software din 2020;
Trebuie să explic ce vreau să spun prin cel mai complet software. Ideea este că Samsung are o suită de opțiuni, unele s-ar putea regăsi și la concurență, dar ei au cumva totul într-un singur pachet.
Mă refer la funcții precum:
- Folder Securizat (cea mai bună integrare a unui folder protejat cu imagini, materiale video și alte documente, cu backup în cloud și restabilie pe un device nou etc);
- Samsung DeX ce permite emularea unei interfețe de desktop pe un ecran mai mare (laptop, monitor, televizor);
- Link to Windows ce a fost actualizată (poți accesa aplicațiile mobil direct pe un computer cu Windows 10).
One UI este o interfață ce a ajuns a fi copiată și de către concurență. A fost optimizată pentru ecranele cu format înalt. Sunt o sumă de opțiuni, iar aici găsești cea mai largă paletă de opțiuni pentru galeria de teme, wallpapers, ecrane AOD. GALAXY Store este o opțiune populară la nivel de magazin de aplicații.
Plus că Samsung oferă suport pe 2 ani de zile în ce privește portarea celui mai nou software Android și 3 ani în ce privește firmware-ul. În fiecare lună sunt update-uri firmware ce compilează cele mai noi patch-uri de securitate de la Google, dar și îmbunătățiri și rezolvări de bug-uri descoperpute de către echipa de dezvoltare software.
Aș putea scrie pagini întregi cu opțiunile din interfața One UI, cu modul în care poți customiza telefonul etc.
-
Cel mai bun sunet pe un smartphone;
GALAXY Note20 Ultra aș spune că resetează standardele în domeniu. Cele două difuzoare stereo au mult bass și nu distorsionează în vreun fel la amplitudine maximă. Calitatea audio se păstrează indiferent că sunt conectate căști pe fir sau bluetooth. Recomand GALAXY Buds Live pentru o audiție completă (și nu sunt așa scumpe, în jur de 5 – 600 lei în funcție de preferințe).
Un difuzor se află la bază, iar al doilea în partea superioară a ecranului. Nu ai nevoie de boxă mini cu GALAXY Note20 Ultra. Legat de Buds Live, software-ul ajută mult, iar aplicația dedicată îți oferă opțiuni precum Dinamic, Bass etc (setezi căștile după cum dorești, în funcție de ce asculți etc).
-
Cea mai bună cameră video din 2020 și una dintre cele mai bune camere foto de pe un smartphone premium;
La partea video aș spune că Samsung a reușit să livreze cel mai bun smartphone din 2020, iar la nivel de cameră foto se află printre cele mai bune smartphone-uri și din firmware îl vor îmbunătăți în continuare.
Filmează 8K cu 24 fps sau 4K cu 30 / 60 fps sau 1080p cu până la 240 fps sau 720p cu 960 fps. Punctele PRO pe partea video: trecerea lină între cadre, stabilizarea optică de imagine (unele rezoluții au gyro-EIS + OIS), de zici că ai telefonul pe un stabilizator gimbal. Nu preia tremurul mâinii, chiar și în situații în care este ceva frig pe afară și tragi cadre de câteva minute bune.
La nivel de cameră foto:
- wide de 108 Megapixeli și echivalent 26mm cu f/1.8, PDAF + autofocus prin tehnologia laser, OIS;
- periscop de 12 Megapixeli cu f/3.0 și echivalent 120mm, PDAF + OIS, zoom optic 5x și hibrid până la 50x;
- ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 120 grade și echivalent 13mm.
Se descurcă foarte bine pe timp de zi, bine pe partea de zoom și pe timp de noapte, foarte bine la nivel de portrete. Mai multe detalii veți găsi în recenzia telefonului, galeria de imagini va avea peste 70 de imagini realizate cu Note20 Ultra + o suită întreagă de materiale video.
-
Stylus la cel mai bun nivel de integrare de până acum;
Latența a coborât la 9ms, iar acum permite și activarea de funcții de la distanță. Cine pune preț pe stylus, element important la seria Note, are în Note20 Ultra cea mai bună integrare de până acum. Când îl folosești să scrii notițe oferă un feeling de zici că folosești un stilou pe o foaie de hârtie.
Nu sunt neapărat printre cei ce folosesc stylus-ul, dar nu am cum să nu remarc evoluția constantă realizată de Samsung de-a lungul timpului, deși nu au niciun concurent în proximitate. Dacă ești în domeniul creativ, desenezi etc. Note20 Ultra este cumva alegerea naturală.
Mai multe detalii urmează să structurez în review. În opinia mea, GALAXY Note20 Ultra este cel mai complet smartphone din 2020. Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.